fbpx

Cum ne organizăm banii de la un salariu la altul, ca să ne ajungă. Sfaturile utile de la finanţişti

Finanţiştii vin cu sfaturi utile în această perioadă de criză energetică şi ne spun cum putem să ne organizăm mai bine banii, ca să ne ajungă de la o lună la alta.

Adrian Asoltanie, trainer de Educaţie financiară, ne ajută să ne organizăm banii de la un salariu la altul, adică mai exact să vedem ce putem face pentru a ne ajunge banii de la o lună la alta. 

Recomandările de mai jos au fost făcute de Adrian Asoltanie, trainer de Educaţie financiară, sâmbătă, la emisiunea Income, de la Antena 3 CNN.

1. Conform statisticilor, 17%-20% dintre români nu pun pe foaie ce cheltuiesc lunar. Aşa că un prim sfat ar fi să scriem ce cheltuim şi să stabilim ce e esenţial şi ce nu. 

2. Prima sumă pusă de-o parte este cea pentru economii, apoi plătește obligațiile fixe. Pentru că există două categorii de cheltuieli: cele esenţiale, adică: mâncare, sănătate şi datorii. Pe de altă parte, cheltuielile opţionale: cum ar fi banii de vacanţe, haine sau ieşiri în oraş. 

3. Banii rămași trebuie să ajungă până la salariul următor.

4. Un alt sfat de la finanţişti ar fi cel conform căruia să ne calculăm bugetul pe un an, nu pe lună, pentru că aşa vom avea surprize, constatând că muncim 3-4 luni pe an pentru a mânca prânzul în oraş. 

5. Notează în fiecare zi cheltuielile.

6. Ideal ar fi ca la finalul lunii să comparăm cheltuielile estimate cu cele făcute. Aşa ne dăm seama dacă ajustăm sumele cheltuite sau ne schimbăm comportamentul, pentru că nu ni le permitem. 

7. Şi când vorbim de bani puşi deoparte cel mai important este ca înainte de toate să ne plătim pe noi, adică să economisim 10% din venit şi apoi să plătim obligaţiile fixe: cum ar fi ratele sau mâncarea.

Cum se calculează preţul la factura de energie electrică. Câţi bani vor da românii din 1 ianuarie 2023 la curent

Este haos pe piaţa energiei de ceva timp, ordonanţele se tot modifică, iar de la 1 ianuarie ne vom întoarce la piaţa reglementată, cel mai probabil.

„Perioada critică pentru un consumator casnic este în perioada iernii”, a spus Dana Dărăban, director executiv ACUE, la emisiunea Income, de la Antena 3 CNN, referindu-se la cei aproximativ 9 milioane de clienţi casnici.

Aşa cum se ştie, în prezent avem trei limite de consum a energiei electrice: 100 kWh, 255 kWh şi 300 kWh.

Ce preţuri vor fi la energie electrică pe piaţa reglementată

Piaţa reglementată cu preţ fix de la 1 ianuarie la energie înseamnă:

– Pentru consumatorii casnici, rămânem la preţ fix de 0,68 şi 0,80 bani kilowattul.

– Preţul fix ar putea fi, de exemplu, la 1 un leu/kwh.

– Pentru industria mare, un preţ fix ar fi probabil de 1,3 lei/kwh. 

Sursa: ACUE

În prezent, cifrele şi preţul sunt încă în discuţii.

Până la 1 noiembrie, Guvernul ar putea să vină cu o nouă OUG care să stabilească exact aceste lucruri, inclusiv că se reglementează piaţa energiei electrice din 1 ianuarie 2023.

„Plafoanele legate de energia electrică s-ar putea să fie modificate de la 1 ianuarie, la fel şi modul în care se plafonează şi este posibil să mergem pe un model pe care îl vedem în prezent şi la gaze naturale. Un model cu nişte preţuri fixe, de la producător.

În momentul de faţă, avem această structură de plafonare până în decembrie. Aici intervine, faţă de ce am avut în aprilie, o modificare în marja de 255 kWh şi 300 kWh, unde se schimbă modul de aplicare a plafonului.

Până la 255 kWh se aplică acel plafon stabilit de ordonanţă, iar la un consum de 255-300 kWh se aplică o formulă din ordonanţă, un preţ mediu de achiziţie peste care vin costurile reglementate”, a explicat Dana Dărăban, director executiv ACUE (Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie).

Sursa: ACUE

Specialistul în energie este de părere însă, că cei care se încălzesc cu curent electric nu ar mai putea beneficia de plafonare, din cauza consumului foarte mare de kilowaţi.

„Cred că procentul celor plafonaţi este cam de 80%. Ce e important de ştiut e că în cei 300 kWh pe lună, cred că este imposibil pentru cineva care se încălzeşte cu curent electric, să se încadreze.

Din punctul meu de vedere, singura problemă la consumatorul casnic, dacă el ar fi vulnerabil din punct de vedere al veniturilor, el nu va putea să rămână sub plafon, dacă foloseşte încălzirea electrică”, a atras atenţia Dana Dărăban.

Cât vor fi ajutoarele pentru facturile la energie electrică

*consum lunar până în 100 kWh: 0,68 lei/kWh, TVA inclus 

* consum lunar între 100 și 255 kwh: 0,80 lei/ kWh TVA inclus 

* consum lunar peste 255 kWh: prețul de pe piață, din contract.

Sursa: Ministerul Energiei

Urmareste materialul video aici

Sunt câteva aparate electrocasnice, cele mai utilizate, pe care oricine le are în casă şi care consumă foarte mult curent electric, în funcţie de tipul lor.

Experţii în energie spun că este vorba despre frigider şi maşina de spălat, pe care cu toţii le folosim, însă doar cele vechi consumă o cantitate foarte mare de energie.

Astfel, electrocasnicele vechi ne pot aduce facturi mai mari la energia electrică în perioada următoare, cu atât mai mult cu cât unele facturi întârzie, iar kilowattul s-a scumpit.

Frigiderele sau maşinile de spălat mai vechi de 10 ani sunt cei mai mari consumatori, parcă în ciuda eforturilor de economisire.

Câţi kilowaţi consumă aparatele electrocasnice din casă

Frigider: 42 kWh, consum mediu pe lună

Mașină de spălat vase: 18 kWh 

Cuptor electric: 66 kWh

Televizor: 22,5 kWh

Aer condiționat: 60 de kWh

Mașină de spălat: 80 de kWh.

Românii care câştigă la factura de energie electrică, din 1 ianuarie 2023. „O categorie va fi cea mai vulnerabilă”

Există o categorie de români care va beneficia mai mult decât alţi consumatori de noua OUG pe energie care ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

Sorin Elisei, Director Energie şi Sustenabilitate Deloitte, a spus la Antena 3 CNN că românii care vor consuma mai punţină energie electrică sunt cei mai vulnerabili.

„Din punctul meu de vedere, rămânem în logica de implementare a unei soluţii în lipsă de altceva. Teoretic, trebuia să pornim de la început cu această compensare în funcţie de anumite praguri de venit.

Se întrevedere indirect, din măsura consumului, că sprijinul pe care îl oferă statul este puţin semnificativ mai mare faţă de cei care consumă mai puţin şi, atunci, implicit credem că cei care consumă mai puţin sunt cei vulnerabili”, a declarat Sorin Elisei, Director Energie şi Sustenabilitate Deloitte, la emisiunea Income, de la Antena 3 CNN.

Director Energie: „Factura la energie electrică va creşte în următorii 4-5 ani”

În plus, specialistul este de părere că factura la energie electrică va creşte în următorii 4-5 ani, când vom deconta deciziile luate acum.

„Dacă iarna aceasta vom rămâne cu nişte preţuri plafonate, din ce văd din aceste iniţiative de a schimba de la o lună la alta aceste reglementări, din punctul meu de vedere va creşte factura pentru următorii 4-5 ani, deci o să decontăm în perioada următoare ceea ce facem în iarna aceasta şi în vara anului viitor”, a mai spus Sorin Elisei.

Urmareste materialul video aici

Câţi bani vor plăti românii la energie electrică. Diferenţa la factură între plafonare şi reglementare | Avem calculele

Şi pentru că Guvernul ia în calcul inclusiv revenirea la piaţa reglementată a energiei, Antena 3 CNN prezintă cifrele exacte care arată diferenţele la factură între plafonare şi reglementare

Pentru consumatorii casnici va rămâne un preț fix de 0,68 lei/kWh pentru cei care consumă sub 100 kWh pe lună și de 0,80 lei/kWh pentru cei care consumă între 100 și 255 kWh, adică se păstrează regulile actuale. Pentru industria mare, coaliția a discutat despre un preț fix de probabil 1,3 lei/kWh.

Până la 1 noiembrie ar trebui să fie gata viitorul act normativ ca să intre în vigoare de la 1 ianuarie. Actul normativ va fi pe o perioadă de aproximativ doi ani şi cu posibilitate de prelungire până la doi ani. Nu se știe impactul bugetar.

Cu cât scade factura la energie electrică pentru un apartament cu două camere

Apartament cu două camere, consum lunar 280 kWh

Acum:

– preţ: 0,80 lei/ kWh pentru primii 255 kWh: 204 lei

– preț de piață de cca 2,5 lei/kWh pentru diferența între prețul 255 kWh și consumul realizat: 62,5 lei

– total factură: 266,5 lei

De la 1 ianuarie 2023:

– preţ: 0,80 lei/ kWh pentru primii 255 kWh: 204 lei

– preț fix de 1 leu/ kWh pentru diferența între prețul 255 kWh și consumul realizat: 25 lei

– total factură: 229 lei

– diferenţă: mai puţin cu 37,5 de lei

Cu cât scade factura la energie electrică pentru un apartament cu trei camere

Apartament cu trei camere, consum lunar 330 kWh

Acum: 

– preţ: 0,80 lei/ kWh  pentru primii 255 kWh: 204 lei

– preț de piață de cca 2,5 lei/kWh pentru diferența între prețul 255 kWh și consumul realizat: 187,5 lei

– total factură: 301,5 lei

De la 1 ianuarie 2023:

– preţ: 0,80 lei/ kWh  pentru primii 255 kWh: 204 lei

– preț fix de 1 leu/ kWh pentru diferența între prețul 255 kWh și consumul realizat: 75 lei

– total factură: 279 lei

– diferenţă: mai puţin cu 22,5 de lei

Cu cât scade factura la energie electrică pentru o casă

O casă, consum lunar 360 kWh

Acum: 

– preţ: 0,80 lei/ kwh  pentru primii 255 kWh: 204 lei

– preț de piață de cca 2,5 lei/kWh pentru diferența între prețul 255 kWh și consumul realizat: 262,5 lei

– total factură: 466,5 lei

De la 1 ianuarie 2023:

– preţ: 0,80 lei/ kWh pentru primii 255 kWh: 204 lei

– preț fix de 1 leu/ kWh pentru diferența între prețul 255 kWh și consumul realizat: 105 lei

– total factură: 309 lei

– diferenţă: mai puţin cu 157,5 de lei

Aşadar, se observă că cei care consumă mai mult vor beneficia mai mult de această ordonanţă.

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau