Imaginați-vă România așa: drumuri cu stații de reîncărcare la fiecare 60 km pentru autoturisme și la fiecare 120 km pentru camioane și autobuze, stații de realimentare cu hidrogen la fiecare 200 km, reîncărcare fără abonament, plata pentru combustibil per kWh, kilogram, minut sau sesiune. Pare, cel puțin pentru țara noastră, ceva desprins din filmele SF. Va deveni însă totul realitate.
Când? Cum? Și de ce?
Europarlamentarii au adoptat noi norme în pachetul FIT FOR 55 – știți deja, planul Uniunii Europene de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990. Aceste norme au ca țintă decarbonizarea transporturilor, adică reducerea dependenței de combustibilii fosili în transporturi.
Până în 2026, de-a lungul rutelor rețelei TEN-T (care traversează și mare parte din România), vor trebui instalate la cel puțin la 60 km stațiile de încărcare electrică pentru autoturismele cu o putere minimă de 400 kW. Puterea va crește la 600 kW până în 2028.
Mai mult, statele membre trebuie să se asigure că de-a lungul rutelor centrale ale rețelei TEN-T se vor instala până în 2031, stații de realimentare cu hidrogen, la cel puțin fiecare 200 kilometri.
Totodată, pentru camioane și autobuze, vor trebui instalate până în 2028 stații de reîncărcare la fiecare 120 km, de-a lungul a jumătate dintre drumurile principale ale Uniunii Europene. Este stabilită și puterea rețelei, în funcție de drum, între 1400 kW și 2800 kW.
Uniunea Europeană consideră extrem de important atât accesul facil, cât și un sistem de plată ușor și transparent. În acest sens, prețul va trebui să fie afișat pe kWh, pe kg, sau pe minut sau sesiune, iar utilizatorii vehiculelor pe combustibili alternativi să poată plăti cu ușurință – cu cardul sau dispozitive contactless și fără a fi necesar un abonament.
Până în 2027 Comisia Europeană va crea și o bază de date care să conțină informații privind combustibilii alternativi – disponibilitate, timp de așteptare sau prețul la diverse puncte de alimentare.
Vin și norme pentru combustibilii marini mai ecologici. Navele de pasageri, precum și cele portcontainer vor trebui ca din 2030 să se racordeze la rețeaua electrică de la mal, pentru a reduce semnificativ poluarea în principalele porturi ale Uniunii Europene. Noile norme introduc din 2034 și un obiectiv de 2% privind utilizarea combustibililor din resurse regenerabile.
Normele privind infrastructura pentru combustibilii alternativi se vor aplica la șase luni de la intrarea lor în vigoare, iar cele privind combustibilii maritimi durabili se vor aplica de la 1 ianuarie 2025.