fbpx

Rămâne de văzut dacă „Europa va respira cu ambii plămâni: plămânul estic şi plămânul vestic”, dar e cert că altfel se va sufoca. La fel și invers, în cazul României: dacă vrea să nu se sufoce în propria neputință, direcția e una singură. Atenție mare la cine trage azi de țară – și mai ales la direcția în care trage. Trăim vremuri importante în care se fac jocurile, probabil, pentru următorii mulți zeci de ani. Străzile sunt înguste și cu sens unic, dacă virăm azi greșit, va mai trece multă apă pe Dunăre până să putem vira din nou…

În toată povestea asta, per total deloc productivă, cu Brexit-ul, se simt cumva dinspre Bruxelles adierile unor Winds Of Change și, poate, chiar renunțarea la ideea Europei cu mai multe viteze? Greșesc? Ieri, 13 septembrie, în timpul discursului legat de „State of the European Union”, președintele CE, Jean Claude Juncker, a spus câteva chestiuni extrem de interesante, care, chiar dacă par niște banalități logice și de la sine înțelese – au o conotație istorică. Iată cele mai importante declarații:

„Europa se întinde din Spania până în Bulgaria. Europa trebuie să respire cu ambii plămâni: plămânul estic şi plămânul vestic. Altfel, continentul nostru se va sufoca.“

„Dacă vrem ca euro mai degrabă să unească decât să ne divizeze continentul, a­tunci trebuie să fie mai mult decât moneda unui grup select de ţări. Euro este destinat să fie moneda unică a întregii Uniuni Europene. Toate statele membre ale UE, cu excepţia a do­­uă, au obligaţia şi dreptul de a adera la zona euro atunci când îndeplinesc toate condiţiile.“

„Este timpul să aducem România şi Bulgaria în zona Schengen fără întârziere.”

„Europa trebuie să fie o uniune a egalităţii de şanse, a tratamentului egal. Este inacceptabil ca în anul 2017 să mai moară copii de boli care ar trebui să fie deja eradicate în Europa. Copiii din România sau cei din Italia ar trebui să aibă acces, în aceeaşi măsură, la vaccin antirujeolă, la fel ca în restul UE. Fără drept de apel! Tocmai de aceea, cooperăm cu toate statele membre pentru a sprijini măsurile naţionale de vacci­nare. Cazurile de deces care pot fi prevenite în Europa nu trebuie să existe.“

Nu trebuie să uităm că România va prelua prin rotație, începând cu 1 ianuarie 2019, preşedinţia Consiliului UE, timp de şase luni, și că apoi, în martie 2019, urmează ca la Sibiu, să fie organizat un Summit UE, chiar la o zi după ce Marea Britanie se va rupe de UE (dacă nu se răstoarnă situația până atunci). Summit-ul din România, dincolo de discuția legată de viitorul celor 27 de state membre, ar avea și o valoare simbolică, menită să sublinieze că UE va merge înainte și după ieşirea Marii Britanii și că Brexitul nu nu va afecta viitorul Europei.

Mai multe, legate de trecerea la Euro și de euroscepticismul mioritic, AICI și AICI. Sunt două incursiuni la fel de valabile azi, ca acum câteva luni, când le-am filmat – în care vă prezint câteva aspecte principale, ușor de reținut, dar care vă vor ajuta să înțelegeți mai bine contextul. Așa cum spuneam și atunci, toate deciziile vor fi pur politice.

copyright foto: AP Photo/Jean-Francois Badias

www.economielaminut.ro & www.EM360.ro

facebook.com/EconomieLaMinut

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau