fbpx

Hai să nu ne băgăm singuri capul în nisip, prefăcându-ne că e totul ok. Nu e. La ce mă refer?

Foarte pe scurt, ideea e așa: ca o piață să fie funcțională și ca să „livrezeze” – aceasta trebuie să funcționeze pe criterii de concurențialitate, adică să fie o piață liberă, cu cât mai puține limitări sau plafonări impuse de stat (spre deloc, dacă se poate).. Iar dacă aplici asta unui domeniu strategic, precum cel energetic, în special zonei de gaze naturale, atunci mai trebuie să asiguri ceva: securitatea sectorului – nu de alta, dar chiar ține de siguranța națională. Cam acesta ar fi rolul legilor, reglementărilor sau ordonanțelor pe o astfel de piață: să protejeze condumatorul vulnerabil, să se asigure că toate companiile contribuie la siguranța și continuitatea aprovizonării, că se fac investiții și că piața funcționează liber și concurențial. Altfel obții opusul: oprirea investițiilor, întreruperea aprovizionării, dependența de importuri, vulnerabilizarea tuturor consumatorilor (privați sau industriali – nu doar a celor deja vulnerabilizați sau care se zbat în sărăcie).

Oricărui sector trebuie să i se garanteze competitivitatea, adică accesul la o piață liberă, reglată în primul rând pe baza regulilor concurențiale. Iar dacă e un sector strategic, așa cum e cel al energiei, trebuie în mod obligatoriu să i se asigure și componenta de securitate: ține de siguranța națională a României. O radiografie foarte bună a sectorului energetic, un punct de plecare excelent, e studiul francezilor de la Emerton care au analizat situația din România. Uneori noi nu vedem pădurea de copaci … sau nu vedem pata de pe cămașă până nu vine cineva să ne țină oglinda-n față… Studiul poate fi găsit pe pagina FPPG. Sau dați un Google după ”Piata Gazelor Naturale din Romania: cum garantam securitatea si competitivitatea sectorului”.

Atunci când o reglementare, o lege, o ordonanță lovește atât în consumatori, vulnerabili sau nu, cât și în industrie și în capacitatea acesteia de a asigura, pe termen mediu și lung, siguranța aprovizionării – poate fi numită antinațională? Căutați studiul Emerton referitor la garantarea securității și competitivității sectorului gazelor naturale din România și veți înțelege vulnerabilitățile noastre majore, veți înțelege cine are de profitat, dar totodată veți vedea și care e roadmap-ul propus pentru a ne consolida situația și îmbunătăți poziția. Apoi, înțelegând toate acestea, putem da verdicte în cunoștință de cauză, unor demersuri precum OUG 114, probabil unul din cele mai antieconomice atacuri de după ’89.

Există mult subiectivism în piață, iar în perioade electorale prelungite, cu atât mai mult. Și atunci cum putem să dăm măsura unei legi, ordonanțe sau reglementări? Cum putem, cu obiectivism, să spunem că o măsură (a statului) e bună sau proastă? Iată, o propunere. Dați un click, ascultați ce zic și spuneți-mi păererea voastră, sunt curios. Ideea să pun lucrurile în acest context mi-a venit pe marginea (pseudo)dezbaterilor (foarte pasionale și prea încărcate de către inițiatori de subiectivism) legate de efectele criminale ale OUG114. Bun, deci cum spui dacaă o lege e bună sau proastă? Am discutat despre asta și la lansarea studiului Emerton, recent la ASE. Studiul vorbește din perspectivă strategică despre sectorul energetic românesc, în special despre cel al gazelor naturale, prin prisma interesului de a asigura, pe termn mediu și lung, siguranța aprovizionării, competitivitatea și securitatea domeniului… domeniu ce ține de siguranța națională.

Toată povestea asta (incl. studiul Emerton) a fost discutată în cadrul unei conferințe ținută recent în Aula Magna a Academiei de Studii Economice din București și intitulată „Piața gazelor naturale – predictibilitate, concurență și liberalizare”. Dezbaterea a fost organizată de România Durabilă și Asociația pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale (ASPES), ASE și FPPG – iar noi, cei de la EM360, am fost parrteneri. Subiectul chiar mă interesează enorm!

Studiul EMERTON poate fi găsit pe pagina FPPG.

https://www.fppg.ro/piata-gazelor-naturale-din-romania-cum-garantam-securitatea-si-competitivitatea-sectorului/

Sau dați un Google după ”Piata Gazelor Naturale din Romania: cum garantam securitatea si competitivitatea sectorului”.

Lobby si struti - em360

Cover Foto + Ilustratii by LEHEL KOVACS

CLICK & SUBSCRIBE LA CANALUL EM360 de YOUTUBE

LIKE & SHARE: PAGINA DE FACEBOOK EM360

#EM360 #EM360Studio #OutOfTheBox #EM360OutOfTheBox#EM360cuAdiManiutiu

#EconomyAndMore360 #EntertainmentAndMore360

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau