fbpx

O nouă lege ce privește economia de energie a fost aprobată de Parlamentul European, în ultima sesiune plenară din această vară. Noile norme vor contribui la combaterea schimbărilor climatice și la consolidarea securității energetice.

Prin votul lor, europarlamentarii au aprobat planurile care stabilesc noile obiective de economisire a energiei pentru anul 2030 – totul ca parte a pactului verde european.

În mod concret, statele membre vor trebui să reducă consumul de energie cu cel puțin 11,7% la nivelul Uniunii, până în 2030. Este vorba aici atât de consumul de energie primară, cât și de consumul final de energie. Totodată, va fi implementat un mecanism solid de monitorizare și punere în aplicare. Uniunea vrea să se asigure că țările membre își vor îndeplini obligațiile naționale pentru a se atinge acest obiectiv obligatoriu al U.E.

Această directivă privind eficiența energetică stabilește că până în 2030 statele membre ar trebui să economisească în medie 1,5% pe an. Este creionat și un calendar clar: economiile anuale de energie vor începe cu 1,3% în perioada până la sfârșitul lui 2025 și vor crește apoi treptat la 1,9% în ultima perioadă, până la finalul lui 2030.

Sectorul public ar trebui special vizat, spun europarlamentarii. Așa că va trebui să reducă consumul final de energie cu 1,9% în fiecare an.

E important ce spune Uniunea Europeană cu privire la obiectivele de economisire, și anume că ar trebui să fie atinse prin măsuri locale, regionale și naționale în diferite sectoare precum: clădirile, întreprinderile, administrația publică, centrele de date etc.

Trebuie văzut care vor fi măsurile concrete pe care România le va lua în perioada următoare în acest sens. Asta și pentru că țările membre ar trebui să se asigure că minimum 3% din clădirile publice sunt renovate în fiecare an pentru a se apropia cât mai mult de ceea ce înseamnă clădiri cu emisii zero sau al căror consum de energie este aproape egal cu zero. Aceeași directivă stabilește noi cerințe pentru sistemele de termoficare eficiente.

Odată adoptată de Parlamentul European, legislația mai are nevoie doar de aprobarea Consiliului pentru a intra în vigoare.

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau