fbpx

Ce face românul când rămâne fără bani? O glumă din trecut spune că… mai schimbă o sută de dolari. Dar ce facem atunci când nu avem nici suta aia de dolari și nici prieteni sau rude care să ne ajute? Ei bine, avem opțiunea de a ne împrumuta. O să vorbim într-un capitol separat despre datorii bune și datorii rele, până atunci aș vrea să trecem împreună prin… Creditele IFN versus creditele bancare. 

În primul rând, trebuie să știti că unul nu-l exclude pe celălalt. Creditul luat de la o bancă este, de regulă, pentru sume mai mari, împrumutate pentru perioade mai lungi, în timp ce un credit de la o IFN este luat pe termen scurt, pentru sume mai mici și cu ceva mai puțină hârțogăraie. Fiecare are avantajele și dezavantajele lui, cel mai important este să alegem ce ni se potrivește. Înainte să mergem mai departe, dați-mi voie să folosesc două exemple simple:

De câte ori vi s-a întâmplat să uitați să rămâneți fără ceva prin casă și să dați o fugă la magazinul de vizavi sau la benzinăria de la colț ca să îl cumpărați? Poate nu realizați, însă, adesea când facem asta, dăm cu 10-20-30% mai mult decât dacă am fi cumpărat aceleași produse de la un supermarket. Însă, ce ar fi însemnat să le cumpărăm de la un supermarket? Să ne suim în mașină (sau în taxi/ autobuz), să găsim loc de parcare, să stăm la coadă și așa mai departe. Acceptăm să plătim mai mult cumpărând de la magazinul din colț, însă câștigăm timp, confort, relaxare, nu-i așa?

Să mai luăm un exemplu: concertele. Știți probabil că un bilet în primele rânduri la un concert costă uneori de 3-4 ori mai mult decât unul în fundul sălii. Același concert, auzi același lucru, vezi artistul sau artiștii oricum pe ecrane. Însă biletul ala scump vine cu avantaje: în primul rând, ai intrare specială, nu stai la coadă. Apa și uneori chiar niște aperitive sunt din partea casei. Și, poate cel mai important, faci poze, live-uri sau selfie-uri mult mai reușite. Dacă ai puțin noroc, Tudor Chirila sau, de ce nu, Tudor Gheorghe sau orice alt artist național sau internațional, îți va zîmbi și îți va cânta chiar ție, tu cel din primele rânduri.

Sunt alegerile noastre de zi cu zi și cred că sunteți de acord cu mine că, de fiecare dată, oamenii aleg ce li se potrivește. Cam așa stau lucrurile și cu opțiunile noastre atunci când avem nevoie de un împrumut, fie el de la o bancă sau o IFN.

Dar care sunt diferențele? Păi, să le luăm pe rând:

*Campanie multimedia de educație financiară realizată de asociația Big Dream Media cu sprijinul Provident Financial Romania și Photomedia EM360, în colaborare cu portalul sigurantafinanciara.ro.

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau