Tu știi ce înseamnă să investești? Înseamnă să faci o cheltuială acum, în prezent, cu scopul de a obține pe viitor bani în plus.
Desigur, acest proces implică și niște riscuri, mai mari sau mai mici, dar, știți cum e vorba: Nu riști, nu câștigi. Și, fie vorba între noi, un alt argument serios pentru care să vă investiți banii economisiți, în loc să îi țineți “la saltea”, ar fi că ai șanse mai mari să păstrezi sau să crești valoarea banului. E important să facem diferența între economii (despre care am vorbit sau vom vorbi separat) și investiții.
Se spune că e sănătos să investești doar acei bani pe care îți permiți să îi pierzi, deci nu investim banii din fondul de urgență și nu împrumutăm bani pentru investiții. Acum, când este recomandat să începeți să investiți? Aflați din clipul următor.
Ce este o acțiune?
O acțiune este un instrument financiar care ne oferă dreptul de proprietate pentru o parte din compania care a emis-o. Prin acest drept de proprietate, acționarii pot primi o parte din veniturile obținute de companie, sub forma dividendelor.
De unde vin acțiunile?
Companiile emit (vând), pe bursă, acțiuni publicului ca să obțină bani pentru a-și gestiona sau crește afacerea. De exemplu, dacă o companie emite 1,000 de acțiuni și cineva deține 10 acțiuni, persoana respectivă deține 1% din companie.
De ce aș cumpăra acțiuni?
Investiția în acțiuni este o formă de a genera venituri pentru viitor, care se poate întâmpla în două moduri:
- Companiile pot decide să distribuie acționarilor o parte din profitul obținut, prin dividende
- Dacă prețul acțiunii crește. Atunci când un investitor vinde (o parte din) acțiunile pe care le are, el/ ea câștigă din diferența prețului la care au cumpărat și cel la care vând
În egală măsură, dacă prețul acțiunii scade și investitorul vinde la un preț inferior celui la care a cumpărat, în mod evident el/ ea va pierde bani din această diferență de preț. La fel, dacă o companie listată la bursă dă faliment, investitorul poate pierde toată suma investită.
Investițiile nu sunt pentru oricine, însă cheia este răbdarea și mai ales informația. Există o mulțime de cursuri și de resurse disponibile, atât gratuit, cât și pe bani, online sau de la oameni cu experiență care ne pot învăța tainele investițiilor, trebuie doar să începem de undeva. Și, așa cum ziceam, cel mai bun moment să începem este chiar acum.
*Campanie multimedia de educație financiară realizată de asociația Big Dream Media cu sprijinul Provident Financial Romania și Photomedia EM360, în colaborare cu portalul sigurantafinanciara.ro.