fbpx

Trecem printr-un context complicat din punct de vedere economic și nu numai, cu o evoluție destul de greu de prevăzut chiar și de la o lună la alta. Războiul de la granițele noastre influențează piețele financiare, cu impact crescut asupra dobânzilor. Instabilitatea se traduce prin scumpirea banilor. Situația de pe piețele internaționale au influență inclusiv la nivel micro, al fiecăruia dintre noi. Creditele de nevoi personale, ca și creditele pe termen lung, pentru case, cunosc impactul dinamicii internaționale. Băncile, mai ales cele cu expunere în zona rusească, au nevoie de intervenția Statului.

Nu ne place panica, așa că vă invităm să-l urmăriți pe Adrian Măniuțiu, care arată și părțile bune ale situației în care ne aflăm. Unde? În înregistrarea de mai jos.

2 motive de optimism

Adrian Măniuțiu ne spune că, în România, cel puțin momentan, nu există un risc sistemic. De asemenea, pe plan mondial, după cum am văzut în cazul SUA și al Elveției, Statul este dispus să intervină. Semn bun, deși cu urmări și asupra creditării.

Deci, cum luăm credite?

Acționăm în cunoștință de cauză. Pentru că nu știm cum va fi influențată piața românească, este bine să urmărim ce se întâmplă pe piețele financiare pentru a vedea cum evoluează băncile.

Nu ne lăsăm purtați de valul de optimism. Adrian Măniuțiu s-a referit la un domeniu predilect pentru creditare, adică zona imobiliară.  Pentru locuințe, se conturează așteptări privitoare la o scădere a prețurilor. Totuși, trebuie să nu uităm de inflație și de faptul că în România dezvoltatorii nu au credite la bancă însemnate, deci s-ar putea să nu existe o presiune financiară foarte mare, deci e posibil ca dezvoltatorii să amâne vânzarea.

Căutăm să fim calculați. Banca tinde să maximizeze suma pe care ne-o oferă, deci s-ar putea să fim tentați să acceptăm o sumă mai mare decât cea pe care ne-o propusesem inițial. Totuși, creditul trebuie luat în funcție de capacitatea noastră de rambursare, de valoarea imobilului și de bugetul inițiat alocat.

Valoarea reală a imobilului este un alt punct de interes, iar Adrian Măniuțiu ne arată cum s-o calculăm. Dăm spoiler, dar vă invităm să urmăriți video-ul: puteți calcula prețul la case socotind 12- 15 ani de chirie în zona respectivă și scăzând  10%, ce reprezintă, în general, alte taxe și costuri pe care le presupune imobilul.

Alte detalii despre cum ne împrumutăm și dacă e cazul să ne împrumutăm, în înregistrare.

Share.

Comentariul tau