fbpx

În această săptămână, Adrian Măniuțiu ne-a amintit la INCOME, emisiune difuzată pe Antena 3, o veste foarte bună: cantitățile de gaze naturale din Marea Neagră sunt mai ridicate decât cele estimate inițial. Este vorba despre un potențial de 100 mld. mc față de 70 mld. mc, evaluarea inițială.

Aceste rezerve urmează să fie exploatate de către companiile ROMGAZ și PETROM, ridicându-se la o valoare de 60 mld. euro. Se estimează că prima moleculă de gaz ar putea să fie în 2026, cu un volum anual de 7-9 mld. mc.

Consumul actual de gaze naturale în România este de 11-12 mld. mc anual, deci această exploatare ar putea acoperi o bună parte din necesarul național, contribuind la dobândirea independenței energetice de către țara noastră.

Un alt element important este că aceste gaze pot fi folosite pentru dezvoltarea industriei, dar și pentru alimentarea tranziției energetice, un obiectiv asumat de România ca țară membră UE. Se estimează că tranziția cărbune – gaz și producția de energie electrică vor face ca, în medie, consumul național de gaze naturale să ajungă la 13 – 15 mld. mc anual.

Veniturile la buget vor fi de 25 – 30 mld. euro, cu o investiție și cost de operare de 20- 24 mld euro. Și numărul de locuri de muncă susținute de acest proiect de anvergură este semnificativ: 30.000, iar impactul în PIB este de 75 mld euro.

Printre beneficiile cele mai importante ale exploatării gazelor din Marea Neagră, Adrian Măniuțiu a amintit:

  • Facilitează renunțarea la importuri.
  • Statul român controlează 70% din piața gazelor din România, inclusiv din Marea Neagră, în calități de exploatator, proprietar, operator, producător.
  • Ne ajută să avem un răspuns bun la cerințele Green Deal.

Pentru mai multe detalii, vă invităm să urmăriți înregistrarea.

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau