Știm, toată lumea este îngrijorată până peste cap din cauza scumpirilor. Și am vorbit și noi în nenumărate rânduri și despre cum putem reduce consumul de energie, și despre cum putem să economisim bani, deși poate părea deplasat în această perioadă să mai discutăm despre economii, când mare parte dintre oameni nu se ajung cu banii de la o lună la alta. Și, din păcate, inflația ar putea ajunge până de Crăciun la 17%, adică banii se vor devaloriza și mai mult.
Bun, dar ce putem face, totuși?
Ne-am gândit la câteva exemple de schimbări de comportament, să le spunem, care ar putea ajuta să depășim mai ușor lunile ce urmează.
În primul rând, ar fi indicat să ne temperăm consumul. Adică să cumpărăm fix acele lucruri de care avem nevoie și, dacă se poate, produse în România. Mergeți la cumpărături cu liste, și nu vă abateți de la ele pentru nimic în lume. Da, o să păreți niște bunicuțe, dar o să fiți niște bunicuțe inteligente. O să evitați situațiile în care plecați după un kilogram de banane și vă întoarceți acasă cu un televizor găsit la mega-extra-super reducere.
La reducere puteți, în schimb, să vă cumpărați sejurul pentru Revelion, dacă aveți în plan musai să vă prindă trecerea dintre ani altundeva decât acasă. Căutați deja oferte pentru City break-uri. Sau, dacă vreți să fiți mai cumpătați din punct de vedere financiar, pentru perioada sărbătorilor vă puteți orienta către excursiile de o zi. Găsiți oferte pe site-uri dedicate. Cu 150 de lei aveți la dispoziție autocar și ghid turistic și puteți vizita niște locuri foarte drăguțe. Astfel vă încărcați bateriile și dormiți în patul propriu.
Și pentru că mai devreme vorbeam despre cumpărături, de Black Friday-ul de anul acesta, dacă sunteți genul căruia i-a intrat în sânge să cumpere ceva “ieftin” an de an, ar trebui să folosiți ocazia pentru a vă schimba aparatura cu una mai eficientă din punct de vedere energetic. Altfel, mai bine mai așteptăm un an pentru sezonul de “vânătoare”.
Să vă dăm acum un exemplulal motivațional al unui copil care a înțeles că este bună și chibzuința, dar, după ea, întotdeauna vine și răsplata. În 1990, un grup de copii români de clasa a IV-a a plecat cu școala în Germania pentru un schimb de experiență. Fiecare copil era găzduit de câte o familie de nemți, iar și cazarea și masa erau asigurate. Unul dintre copii a avut de la părinți și o sumă de bani, în caz că avea nevoie să își cumpere ceva. La începutul experienței, a găsit într-un magazin o mașinuță care valora fix cât suma pe care o avea de acasă. A tânjit după ea toată vacanța, dar, în final, nu a cumpărat-o și a rămas cu acest regret. Un an mai târziu, întâmplarea a făcut să plece din nou în afara țării, de această dată în Franța. Părinții din nou i-au dat o sumă de bani de acasă, iar el mai avea și banii din Germania. În a doua zi de vacanță, băiatul a dispărut într-un magazin, spre îngrijorarea celor care erau responsabili de el. L-au găsit însă repede, dar cu un urs panda uriaș pe care și-l cumpărase din toți banii pe care îi avea. Pentru restul vacanței, cel mic a rămas, evident, fără niciun ban, însă satisfacția să și-a îndeplinit o dorință a fost mult prea mare pentru a mai conta orice altceva îi făcea cu ochiul și nu își mai putea cumpăra. Ce trebuie să rețineți din povestea aceasta este că, din când în când, chiar și un an mai târziu, trebuie să vă faceți și plăcerile. Ba chiar ajută să faceți economii pentru ele.
La modul general, ce trebuie să rețineți din acest articol este că, dacă depuneți puțin efort, se poate să vă descurcați și cu mai puțini bani. Adrian Măniuțiu (fie vorba între noi, despre el era vorba și în povestea de mai sus 🙂 ), de exemplu, în perioada studenției din Germania a trăit o lună cu un euro pe zi. Ce artificii a făcut? Aflați în clipul video. Exemplul, chiar dacă este unul real, este un pamflet, și trebuie tratat ca atare. 🙂