Comisia Europeană tocmai a mai scos din buzunar 2,17 miliarde de euro pentru a contribui la modernizarea sistemelor energetice din țările UE. Banii au mers la 19 proiecte selectate, din 9 state membre.
Așadar, după această suplimentare, totalul investițiilor din Fondul pentru modernizare 2023 ajunge la 4,66 miliarde euro, pentru 50 de proiecte. În total însă, de la lansarea sa în 2021 și până în zilele noastre, Fondul pentru modernizare a plătit 9,68 miliarde euro pentru a ajuta statele membre să accelereze tranziția verde.
Anul acesta au primit sprijin: Bulgaria – 197 milioane euro, Croația – 88 milioane euro, Cehia – 1,848 miliarde euro, Estonia – 66 milioane euro, Letonia – 5 milioane euro, Lituania – 11 milioane euro, Polonia – 221 milioane euro, România – 2,169 miliarde euro și Slovacia – 60 milioane euro. Așa cum observați, cei mai mulți bani au venit către România.
Dar hai să vedem ce fel de proiecte au primit banii…
Cele 50 de proiecte se axează pe producerea de energie electrică din surse regenerabile, modernizarea rețelelor energetice, eficiența energetică și înlocuirea producției de cărbune cu combustibili cu o intensitate mai mică a emisiilor de dioxid de carbon.
În mod concret, în cazul țării noastre vorbim despre: capacități de producție a energiei electrice din surse regenerabile, modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice, modernizarea materialului rulant și a infrastructurii de gaze naturale pentru a facilita înlocuirea producției de energie electrică pe bază de cărbune.
Vecina Bulgaria a primi bani pentru modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice pentru a accelera electrificarea transportului, implementarea stocării și decarbonizarea și descentralizarea consumului și producției de energie.
O sumă importantă de bani merge în Cehia pentru atingerea unui standard energetic mai ridicat pentru clădirile publice și trecerea de la cărbune la gaze în sistemele centralizate de termoficare.
Iată și alte exemple:
- Croația – producția de energie electrică cu ajutorul sistemelor fotovoltaice de către furnizorii de servicii de gestionare a deșeurilor municipale
- îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice din Estonia
- Letonia – introducerea vehiculelor electrice și a infrastructurii de încărcare corespunzătoare
- dezvoltarea capacităților de energie din surse regenerabile în sectorul industrial lituanian de dimensiuni mari și medii
- Polonia – rețele electrice pentru viitoarele stații de încărcare a autoturismelor electrice și cogenerarea de înaltă eficiență în sistemele centralizate de termoficare și în industrie
- modernizarea rețelelor energetice, inclusiv stocarea energiei, și îmbunătățirea eficienței energetice în Slovacia.
Toate aceste investiții vor ajuta țările din Uniunea Europeană cu venituri mai mici să își îndeplinească obiectivele în materie de climă și energie pentru 2030. Totodată, se estimează că vor reduce emisiile de gaze cu efect de seră în domeniul energiei, al industriei și al transporturilor și vor îmbunătăți eficiența energetică. Toate aceste investiții sunt finanțate din veniturile provenite din schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS).