86% dintre cetățenii României consideră că femeile și bărbații au drepturi egale, conform unui barometru de opinie realizat în vederea măsurării percepției publice asupra Obiectivului de Dezvoltare Durabilă ODD5 – Egalitate de gen, propus în Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030.
Însă, în ciuda primului procent, destul de ridicat spunem noi, un altul, aproape la fel de mare, de 83%, indică faptul că românii sunt de părere că locul femeilor ar fi acasă, ocupându-se de treburile casnice. O cifră în oglindă arată că bărbații sunt mai puțin deschiși la treburile casnice. Dar, revenind la doamne, aici, cumva, se creează un paradox, pentru că alți 92% dintre respondenți spun că femeile ar trebui să aibă propria sursă de venit.
Ne întrebăm, în aceste condiții, cum ar putea avea doamnele venituri, dacă percepția este că ele trebuie să stea acasă?
Trecând mai departe prin cifrele barometrului, aflăm că peste 40% dintre români sunt de părere că femeile ar trebui să renunțe la carieră pentru a se dedica creșterii copilului.
Și dacă tot am ajuns la partea profesională, am găsit și aici niște procente interesante, care, într-adevăr, arată că există dezechilibre între sexe. Deși susținem că avem egalitate de gen în viața profesională, observăm diferențe evidente între femei și bărbați în privința salariului.
În sectorul energetic, de exemplu, diferența salarială brută este de 20%, iar diferența de venit la angajare poate să ajungă și la 65%. Interesant însă mai este că două treimi dintre bărbați spun că ar prefera să aibă ca șefi femei, pentru că sunt mai pricepute.
Egalitatea de gen este o problemă la care, în realitate, România mai are de lucrat. Însă este important de menționat că nu ar trebui să cădem în extrema cealaltă, și să promovăm egalitatea impunând cote. Susținem egalitatea între femei și bărbați, dar mai mult susținem o construcție sănătoasă a unei societăți cu criterii de selecție bazate pe pregătirea profesională.
Găsiți în video mai multe cifre interesante care au reieșit din barometrul de opinie.









