fbpx

Problema ” facturilor” rămâne una dintre cele mai preocupante pentru români.

Tarifele mari ale electricității și gazelor reprezintă un procent important al bugetelor atât al consumatorilor persoane fizice și juridic. Se discută despre posibilitatea majorării tarifelor conform declarațiilor vicepreședintelui Autorității Naționale de Reglementare a domeniului energiei.

Situația prețului energiei electrice și a gazului pentru perioada imediat următoare, de la sfârșitul acestui an și prima jumătate a anului 2024 preocupă nu numai România ci și aria Uniunii Europene ceea a  generat la nivelul Agenției Internaționale a Energiei (AIE) o analiză a modului cum s-a prezentat și cum va evolua piața electricității și a gazului în perioada 2023-2024 (World Energy Outlook 2023)

Analiza subliniază că actualmente prețurile la energie sunt din nou în creștere. Există temeri că Europa s-ar putea confrunta cu o altă iarnă dificilă din punct de vedere energetic.

De la începutul anului trecut, Europa a luat o serie de măsuri pentru a compensa scăderea substanțială a importurilor de gaze rusești în urma sabotajului conductelor Nord Stream 1 și 2. În primul rând, Europa și-a diversificat aprovizionarea cu gaze, în special prin creșterea importurilor de gaz natural lichefiat cu 67%. Apoi a cerut statelor membre să-și reducă consumul de gaze cu 15% față de consumul mediu din ultimii cinci ani și să se asigure că rezervele lor de gaze sunt pline în proporție de 90% înainte de iarnă.

Aceste măsuri diferite au permis Europei să evite cel mai rău scenariu, și anume să rămână fără gaz, iarna trecută și i-au permis să aștepte cu mai multă seninătate iarna 2023-2024.

Cu toate acestea, este prematur să declarăm victoria, deoarece volatilitatea prețurilor la gaze în august, precum și creșterea bruscă a prețurilor petrolului din ultimele săptămâni ilustrează faptul că piețele energetice rămân tensionate. În plus, deși scenariul unui deficit de gaze în această iarnă este a priori puțin probabil, incertitudinile legate de cererea și oferta globală de gaze rămân ridicate, ceea ce ar trebui să mențină prețurile sub presiune ascendentă.

În acest sens, Agenția Internațională a Energiei (AIE) estimează că cererea globală de gaze va rămâne stabilă în 2023, deoarece creșterea cererii în China, în urma redeschiderii economiei sale, ar trebui compensată de scăderea cererii în Europa. Într-adevăr, în prima jumătate a anului 2023, consumul de gaze în Europa a rămas cu 15% sub media ultimilor 5 ani, în timp ce ar putea scădea în continuare din cauza scăderii preconizate a cererii de gaze pentru a produce energie electrică.  Comparativ cu anul trecut, producția de energie regenerabilă și-a revenit puternic, cu creșteri de 15%, 5% și, respectiv, 11% pentru energia solară, eoliană și hidroelectrică în prima jumătate a anului. În ceea ce privește aprovizionarea cu gaze, AIE se așteaptă ca producția globală să fie în general stabilă și chiar să scadă în Europa de când Olanda a anunțat închiderea câmpului de gaze Groningen la 1 octombrie. În plus, conductele care încă alimentează Europa din Norvegia sau Azerbaidjan funcționează deja la capacitate maximă, astfel încât Europa va trebui să se bazeze pe gazul natural lichefiat doar ca variabilă de ajustare, așa cum a făcut anul trecut. Cu toate acestea, concurența pentru gazul natural lichefiat s-ar putea intensifica în acest an, pe măsură ce economia Chinei se redeschide, deși ar putea favoriza achizițiile ieftine de gaze prin conducta care o leagă de Rusia.

Deși cererea și oferta de gaze par să se echilibreze în 2023, riscul unui decalaj între una și cealaltă rămâne ridicată.

Într-adevăr, în mod paradoxal, Europa rămâne extrem de dependentă de Rusia, care continuă să îi furnizeze gaze prin conducte prin Ucraina și Turcia, precum și gaz lichefiat, ale cărui importuri au crescut cu 35% în 2022. O intensificare a conflictului din Ucraina ar putea priva astfel Europa de fluxuri de gaze încă importante din Rusia. În plus, o iarnă deosebit de aspră și/sau o revigorare puternică a cererii din China ar putea duce, de asemenea, la creșterea prețurilor.

Deși aceste scenarii par puțin probabile în prezent, ar trebui să se înțeleagă că și scenariul de bază implică riscuri pentru economia europeană. Într-adevăr, deși prețurile gazelor sunt semnificativ mai mici decât nivelurile de anul trecut, acestea sunt totuși de 4 ori mai mari decât în Statele Unite, ceea ce afectează negativ competitivitatea întreprinderilor europene, care este deja subminată de unele dintre cele mai stricte legislații de mediu din lume, în special pentru că include o taxă pe emisiile de CO2.

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau