Israel -Prezentare generală a sectorului energetic
Cu resursele sale de gaze naturale și o afișare ambițioasă a energiilor regenerabile, Israelul și a propus să obțină o autonomie energetică constând în 30% energie regenerabilă și 70% gaze naturale până în 2030. Cărbunele reprezintă încă 20% din producția de energie electrică în 2022. Exporturile de gaze către Egipt, Iordania și, într-o măsură mai mică, către UE reprezintă o sursă de stabilitate și generează venituri semnificative. În creștere continuă din 2015, consumul de energie în Israel a crescut la 74 miliarde kWh în 2022, stabilind un nou record. Autoritatea pentru electricitate din Israel estimează că consumul va ajunge la 84,4 miliarde KWh până în 2025.
Mixul energetic al Israelului este dominat de combustibili fosili. Gazul (58%) și cărbunele (19%) reprezintă 77% din energia consumată, în timp ce sursele regenerabile, dintre care 91% sunt fotovoltaice, reprezintă doar 11,8% din mix. Restul este petrol. Aceste proporții sunt mai mici decât în țările OCDE, unde utilizarea energiei regenerabile este de 11%.
Tranziția de la cărbunele importat la gazele naturale interne, care a început în 2013, a dus la o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. În zece ani, țara a realizat, de asemenea, economii de 310 miliarde ILS (77,8 miliarde EUR) în producția de energie datorită acestei tranziții, iar volumele de dioxid de sulf și dioxid de azot eliberate au fost împărțite la 3 și, respectiv, 6. Câmpurile de gaze Tamar și Leviathan alimentează economia Israelului, iar în 2022, aproape 60% din producția de energie electrică a funcționat pe gaz.
Ministerul israelian al Energiei a anunțat descoperirea unui nou câmp de gaze naturale în largul coastei Israelului. Estimat la 68 de miliarde de metri cubi, acest rezervor are o importanță semnificativă, mai ales că consumul anual al Israelului este mai mic de 13 miliarde de metri cubi.
Aceasta este a patra cea mai mare descoperire de gaze făcută în largul coastei Israelului de la începutul ultimului deceniu. Cel mai mare zăcământ este Leviathan, cu o rezervă estimată la 600 de miliarde de metri cubi. Al doilea, Tamar, este evaluat la 300 de miliarde de metri cubi, în timp ce câmpul de gaze Harish-Tanin, care este, de asemenea, deținut de Energian, are rezerve estimate la 100 de miliarde de metri cubi.
Pentru a exploata noul câmp, inginerii intenționează să utilizeze infrastructura existentă, care este deja în vigoare pentru producția de gaze naturale din rezervorul „Karish”, care a fost operațional timp de șase luni.

Descoperirea câmpurilor de gaze offshore a permis Israelului să obțină o independență energetică valoroasă: Tamar și Dalit în 2009, Leviathan în 2010, Dolphin în 2011, Tanin în 2012, Karish în 2013, North Karish în 2019 și Katlan în 2023. În 2023, Israelul a avut rezerve de aproape 1100 bm (miliarde m3) pentru consumul intern, care nu ar trebui să depășească 500 miliarde m3 pentru cei 24 de ani cumulativi din 2021 până în 2045.
După încheierea acordurilor de export cu Iordania (2016) și Egipt (2019) și începerea exportului către aceste două țări la începutul anului 2020, exporturile au crescut de la 0,2 miliarde ILS în 2019 (2% din producție) la 10 în 2022, generând venituri de peste 1,5 miliarde ILS (370 milioane EUR).Majoritatea exporturilor sunt către Egipt, care are unități de lichefiere (GNL) care permit exporturile către piețe îndepărtate, inclusiv UE. Războiul din Ucraina a sporit interesul Israelului pentru piețele din Europa și un acord „politic” a fost semnat între UE, Egipt și Israel în 2022. De asemenea, este posibil ca Israelul să-și achiziționeze propriile instalații plutitoare de lichefiere.
O parte din veniturile excepționale de gaze contribuie la primul fond suveran al Israelului, Fondul cetățenilor israelieni, care a intrat în vigoare la 1 iunie 2022. Banca Centrală a Israelului, care administrează fondul, ar putea aloca până la 3,5% din câștigurile sale anuale de capital proiectelor „utilitare”.
Potrivit rapoartelor autorității guvernamentale, profiturile din vânzările de gaze naturale din străinătate au crescut de la 165 de milioane de dolari la 250 de milioane de dolari, o creștere de 48% față de ceea ce a trecut prin fond în aceeași tranșă din 2021.
Veniturile record au fost obținute datorită creșterii ratei de producție a dezvoltării off-shore Leviathan, cea mai mare din Marea Mediterană și deținută majoritar de New Med Energy cu Chevron. Potrivit datelor de la New Med Enegergy, Leviathan, care a început să funcționeze în 2019, are o capacitate de producție de 12 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an. Leviatanul este considerat piatra de temelie a aprovizionării cu gaze naturale israeliene, egiptene și iordaniene.
Aprovizionarea Leviatanului este completată de cea a operațiunii Tamar, situată tot în zona economică exclusivă a Israelului. Între cele două operațiuni combinate, în perioada ianuarie-iunie 2022 au fost produse 10,85 miliarde de metri cubi de gaze, față de 8,9 miliarde de metri cubi în aceeași perioadă din 2021. Potrivit datelor ministerului israelian, 6,26 miliarde de metri cubi de producție din ianuarie până în iunie 2022 au fost destinate pieței interne israeliene, în timp ce restul, 4,59 miliarde, a fost destinat exportului. Potrivit lui Doron Peskin, analist economic pentru Al-Monitor, schimbul monedei în dolar aplicat exporturilor a contribuit, de asemenea, în mod semnificativ la creșterea veniturilor în acest an.
Concluzii și previziuni
Consecințele directe, pentru moment, ar putea viza în principal piața gazelor. Israelul exportă o parte din producția sa de gaze în Egipt, care are capacitate de lichefiere și este unul dintre furnizorii Europei – exporturile sale către Europa
Este evident și faptul că războiul Israel-Hamas va duce la creșterea prețurilor petrolului.
Războiul a stârnit temeri cu privire la impactul său asupra inflației, deoarece creșterea costurilor energiei este una dintre principalele cauze ale creșterii actuale a prețurilor. Situația din Israel îngrijorează piețele petroliere. Acestea se tem de o escaladare a situației geopolitice și de întreruperi în aprovizionarea cu petrol din Iran.
Ceea ce este crucial pentru piețe este dacă conflictul rămâne limitat sau se extinde în alte regiuni, în special în Arabia Saudită. Cel puțin pentru moment, piețele par să creadă că situația va rămâne limitată în ceea ce privește domeniul de aplicare, durata și impactul asupra prețurilor petrolului. Dar ne putem aștepta la mai multă volatilitate.
Orice măsuri de retorsiune asupra infrastructurii din partea Iranului sau amenințarea de a închide Strâmtoarea Ormuz, prin care trec zilnic 17 milioane de barili de petrol pe zi, ar putea determina creșterea prețurilor.
La acest moment, ceea ce se speră și se dorește pe piața energiei este să se evite o conflagrație regională care ar avea consecințe politice semnificative și, de asemenea, consecințe economice la nivel global.