EM360 și ROMÂNIA DURABILĂ v-a provocat la dezbaterea ”Petrolul în Noua Economie” prin care ne-am propus ca împreună să realizăm o radiografie a domeniului la momentul actual, să găsim soluții de atenuare a efectelor negative ale pandemiei astfel încât să poată fi asigurată continuu funcționarea sectorului energetic autohton, ca domeniu strategic și totodată să generăm planuri de creștere economică în care producția petrol și gaze să fie un puternic motor pentru relansarea economiei.
E nevoie urgentă de corectarea cadrului legislativ ca investițiile de la Marea Neagră să se poată realiza. Investiția va avea efecte benefice pentru întreaga economie, pentru industriile pe orizontală, până la întreg mediul social. Iată principalele concluzii din dezbaterea online „Petrolul în Noua Economie” pe marginea acestei investiții îndelung amânate până acum.
Există o teorie potrivit căreia România e o țară bogată în resurse naturale. Ceea ce, dacă e să comparăm țara noastră cu alte țări, poate fi chiar adevărat. Însă din punct de vedere economic, resursele devin bogăție abia după ce sunt exploatate.
Profesorul Cristian Păun a vorbit despre această transformare a resurselor de gaze naturale în bogăție.
„Morcovul și bâta”, cu alte cuvinte pedeapsa și premiul – așa traduce, pe scurt, profesorul de economie Cristian Păun felul în care consideră că trebuie să se poarte oamenii politici puși să reglementeze funcționarea economiei și, mai ales, a industriei energetice.
Dar, speră specialistul în economie, probabil că după alegeri vom avea un legislativ mai prietenos cu inițiativa privată.
Există o îngrijorare din partea industriei europene a gazelor naturale privind viitorul acestui sector. Profesorul Radu Dudău pune îngrijorarea pe seama alinierii la noile tehnologii și la drumul „verde” al Uniunii Europene. Însă directorul Energy Policy Group vede și noile planuri de dezvoltare ale sectorului.
În acest context, să investești acum ca stat în tehnologii care ar putea fi depășite curând, „înseamnă un mod miop de folosire a banului public”.
„România trebuie să facă niște lucruri ca să poată gestiona resursa numită gaze naturale” spune Corneliu Bodea, Președintele Centrului român al energiei.
„Scoți gazul și… ce faci cu el?” continuă el. Asta înseamnă că să ai gaze naturale nu te face, automat, mai valoros. Dacă nu reușești să te dezvolți ca țară datorită acestei resurse, înseamnă că nu ai făcut mare lucru.
Ce înseamnă banii europeni pentru economia României în general și pentru proiectele energetice în special? Avem noi destul proiecte viabile ca să folosim aceste fonduri, este țara noastră pregătită pentru o asemenea dezvoltare sau doar ne plângem că nu avem bani?
A găsit câteva răspunsuri la aceste întrebări Sorin Elisei, director Deloitte Romania/ central Europe.
„Trebuie să ne trezim nu doar pentru că ne ticăie ceasul ecologic, ci și pentru că avem cu adevărat nevoie de gazele naturale pentru economie.”
Profesorul Cristian Păun a tras o concluzie de „maestru al vorbelor”, și nu doar de specialist în economie, la webinarul „Petrolul în Noua economie”, organizat de EM360 și „România durabilă”.
Sorin Elisei, director în Deloitte și Corneliu Bodea, președintele Centrului român al Energiei adaugă observații pe care autoritățile ar trebui să le asculte.
Marea Neagră este o mare oportunitate pentru România din multe puncte de vedere. Aspectele de securitate energetică sunt foarte importante. De asemenea, poate fi una dintre investițiile care pot sprijini relansarea economică de care e atâta nevoie, mai ales în contextul pandemiei, a declarat Adrian Badea, Vicepreședintele FPPG.
Compania de stat Romgaz vrea să își crească expunerea regională și a devenit unul dintre actorii principali din Mare Neagră.
Însă „nu ne putem rupe de contextul european. Trebuie să ne asigurăm că orice resurse pe care le avem își vor găsi loc în piață în următorii 10-20 de ani. Vorbim de proiecte pe termen lung, costisitoare”, spune Mihaela Toader, Director Relații Internaționale în cadrul Romgaz.
Una dintre marile probleme pentru sectorul de petrol și gaze naturale a fost lipsa predictibilității. S-au schimbat guverne, au venit oameni cu diverse păreri, s-a politizat foarte mult acest domeniu, afirmă Sebastian Burduja, Secretar de Stat în Ministerul de Finanțe. Care sunt soluțiile?
Elementul de bază care trebuie înlăturat este instabilitatea legislativă. Ne sabotăm creșterea și dezvoltarea sectorului energetic prin acest hățiș de legi care multe dintre ele se bat cap în cap, a declarat Niculae Havrileț, Secretar de Stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.
Dacă avem investiții, avem și energie ieftină, și siguranță, și locuri de muncă în acele domenii. Trebuie să încurajăm investitorii, iar acest lucru nu se poate face decât prin stabilitate, predictibilitate, non-retroactivitate.