fbpx

“Oricine poate să facă la un moment dat un ban, dar mai nimeni nu știe să îl cheltuiască”.

Cuvintele îi aparțin filosofului american Henry David Thoreau și sunt o bună premisă de la care putem pleca pentru a înțelege de ce nu ne ajung banii de la o lună la alta sau de ce nu reușim să punem bani de-o parte. Mai simplu spus: de ce avem HAOS ÎN BUGET.

Pentru început, ca să conștientizați cum trebuie abordat bugetul, vă puteți gândi la el ca la o călătorie. Atunci când plănuiți o vacanță pare ceva banal, nu-i așa? Începeți cu un punct de plecare (adică efectiv orașul în care locuiți) și după aceea fixați un loc în care vreți să ajungeți, iar la mijloc sunt detaliile precum: unde stați, cât stați, cât cheltuiți etc. Cam aceasta ar trebui să fie abordarea când plănuiți o vacanță.

Ei bine, fix așa trebuie abordat și bugetul: trebuie să știți foarte bine de unde plecați, mai exact cât câștigați astăzi, și unde ați vrea să ajungeți. Pentru asta însă trebuie să știți să vă împărțiți corect bugetul, iar ca să înțelegeți mai ușor cum puteți face calculele o să exemplificăm pe un tort: jumătate din tort va reprezenta bugetul care trebuie direcționat către cheltuielile curente, către cheltuielile repetitive, către acele cheltuieli fixe din fiecare lună, fie că vorbim de întreținere, de costuri cu școala sau de cele cu mâncarea; apoi restul de tort ar trebui împărțit oarecum egal: o felie (cam 30%) ar trebui să meargă către investiții, către economii financiare, către lucruri care, în timp, să genereze alți bani, iar o altă felie (20%) poate să meargă către distracții și plăceri.

Ce este extrem de important, pentru siguranță și liniște, este ca din tot acest buget să puneți bine și un 10% pentru situațiile neprevăzute. Iar neprevăzutul nu înseamnă neapărat situații neplăcute, ci poate vreți brusc să plecați într-un city-break și atunci aveți la îndemână acești bani strânși.

În concluzie, puneți bugetul pe hârtie, pentru că această imagine de ansamblu vă ajută să deveniți mult mai echilibrați. Conștientizarea banilor care intră și care ies, în 7 din 10 cazuri, îi face pe oameni să fie mai cumpătați, să se gândească de două ori înainte să plătească pentru ceva, ceea ce înseamnă că la sfârșitul lunii s-ar putea să rămână mai mulți bani, nu mai puțină lună la sfârșitul banilor. 🙂

Iar pentru cei care sunt foarte, foarte ocupați, am pregătit și un video scurt de doar 2 minute. Enjoy!

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau