fbpx

O prăbușire spectaculoasă, de 15 miliarde de Lei (3.2 miliarde de Euro). Păcat că exact de tipul ăsta de spectacol nu aveam nevoie…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE CE ZIUA DE MIERCURI, 19.12.2018, VA RĂMÂNE ÎN ISTORIE CA MIERCUREA NEAGRĂ? Scăderea violentă (linia perpendiculară din graficul FT) de 12% = 3.2 mld. Euro / aproape 15 mld. Lei = o sumă mai mare decât ar urma să câștige statul din noile biruri. Bursa a scăzut, dar BURSA PROSTIEI A CRESCUT!   Să facă domnul Teodorovici un calcul, că e omul cifrelor, cât a pierdut statul român AZI, în câteva ore, numai din participațiile pe care le are în companiile listate, care au și capital de stat – sau din diminuarea taxelor ca urmare a unor câștiguri afectate.  Să calculeze domnii O.Teodorovici și I.Iancu împreună, că sunt ambii oameni care se pricep la cifre, cât pierde statul român dacă se amână sau se contramandează investițiile din Marea Neagră (gaz offshore), dar și cele de pe uscat (gaz onshore)… dacă prețul va fi plafonat la 68 lei MWh când prețul de piață e mult peste 90 lei MWh, iar impozitul și redevența se plătesc la 120 (medie CEGH). Ca să nu mai vorbim de infringement, piața fiind liberalizată, întoarcerea la reglementare = încălcare! Asta ca să nu mai vorbim de consecințe geostrategice ori care țin de securitatea energetică.

Ce s-a intamplat in aceste zile e din manual, va fi predat ca studiu la școlile de comunicare politică.

1) Situația reală e ignorată, nu se vorbește despre ea, subiectele se evită sau se încearcă, prin omisiune, să fie aduse în discuție doar teme care convin: măriri de venituri, salarii și pensii, creșterea economică etc… fără să se spună nimic despre visterie, deficit bugetar și comercial, lipsa banilor, status quo, lipsa investițiilor, probleme legate de menținerea măsurilor actuale in vigoare, etc….

2) Se construiește imaginea unui dușman, imaginar, extern sau intern, învălui în iz conspiraționist, dușman care într-o primă fază rămâne impersonal, dar prezentat ca profund antinațional.

3) Curentul populisto-naționalist se conturează, tușa e groasă, dușmanul capătă forme reale: bănci, multinaționale, companii din energie și din sectorul resurselor naționale. Se trece peste beneficii și peste componenta economică și strategică a acestora, rămân doar: profituri nesimțite și lăcomie, furt de resurse, vampirizarea sângelui țării, sclavagism economic, prejudicierea statului, furtul din buznarele românilor.

4) Pe fondul unei tactici catastrofale a companiilor de a nu răspunde și de a menține tăcerea, percepția publică începe să creadă, să-și hrănească frustrăriile și nemulțumirile și să-și verse ura și disprețul, folosindu-se de “dușmanul” servit gata prefabricat.

5) Lumea începe să fie ok cu pedepsirea și taxarea „lăcomiei” și nu mai e indignată, principial, de grațierea hoției sau de faptul că reforma (necesară de atfel) veniturilor nu mai are niciun fel de sustenabilitate și că ne poate face, economic vorbind, pe termen mediu, viața foarte grea. Atenția e mutată: oculta mondială, Soros, multinaționele (care tac ca porcu’n cucuruz), hoții de resurse, bancherii, cei care ne otrăvesc mâncărurile, cei patru asasini și mulți alții sunt vinovați pentru că nu vor să ne dezvoltăm, iar în frunte cu Europa și cu Bruxelles, dar și cu Washington, ei toți vor să rămânem sclavii lor pe veci.

6) Nimeni nu mai vorbește de fapt despre cei care ar putea cu adevărat să ne scoată din întuneric educația, despre cei care ar putea să ne facă autostrăzi sau despre cei care au puterea economică, în vârful pixului, să ne vindece – DAR NU O FAC. Nu, nimeni nu mai vorbește despre ei, pentru că atenția e ațintită asupra dușmanului conturat anterior, acum devenint vinovat universal de serviciu.

7) La un moment dat, va deveni evident că (A) banii trecuți azi pe hârtie sub formă de biruri viitoare, bani ce vor fi strânși din piață doar în teorie, NU vor exista în forma imaginată azi de stat și în realitate și (B) că intervenția brutală (bruscă/intempestivă/pompieristică) în mersul unei piețe libere și concurențiale va lăsa urme ireversibile, alterând atractivitatea României și capacitatea de a atrage investiții. Puterea si importanta Romaniei in regiune scade, iar factura geostartegica ar putea fi exorbitanta!

8). Cu timpul, lumea se va prinde de această schemă Ponzi politică. Sper să nu fie prea târziu, sper să o facă repede! Pentru că cei care vor plăti, de fapt, măsurile inconștiente, nediscutate, fără impact calculat și strecurate intempestiv fără nicio consultare nu vor fi, în fapt, corporațiile mari care au forța să aplice tactici de ricoșeu. Va plăti consumatorul român prin prețuri mai mari, va plăti cetățeanul român prin locuri de muncă pierdute, va pierde contribuabilul român prin lipsa de spitale și educație, toate într-o țară în curs de de depopiare… vom pierde noi toți pentru că dispariția încrederii și apariția extremismelor populiste vor frâna investițiile, vor încetini dezvoltarea, alungând inovația și progresul… riscăm astfel să rămânem îm penumbră, dacă nu în întuneric. E un atac concertat la clasa de mijloc, e un atac la micul antreprenor român, e un atac orientat împotriva celor educați care pot să mai lumineze puțin țara.

9) Europa cu două viteze ar putea să apară, dar NU pentru că vestul accelerează, ci pentru că NOI frânăm. Iar zidul pe care riscăm să-l ridicăm între noi și vest, în procesul acesta de banano-sudamericanizare a României, NU e un zid pe care să-l plătească mexicanii. Îl plătim noi, amanetțnd viitorul. Noi suntem mexicanii, îna cest caz.

10) Remember rafturile „porno” de dinainte de 1989? Erau rezultatul aceluiași tip de politică, aceleiași mentatiltăți, aceleiași atitudini…

PS. Apropos de dușmanii de țară și clasă – faptul că nimeni nu se bagă acum îmi aduce aminte de vorbele pastorului luteran Niemöller (parafrazez)… „când naziștii i-au luat pe evrei, n-am zis nimic pentru că nu eram evrei; când naziștii i-au luat pe catolici, n-am zis nimic pentru că nu eram catolici; când naziștii i-au luat pe călugări, n-am făcut nimic pentru că nu eram călugări; când naziștii i-au luat pe sindicaliști, n-am zi nimic pentru că nu eramsindicaliști; IAR când au venit să ne ia pe noi, nu mai era nimeni, nu mai rămăsese nimeni în jurul nostru să ne apere, eram singuri și ne venise rândul“

#EM360

FACEBOOK: EM360 cu Adi Maniutiu

#EM360

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau