fbpx

Ați terminat facultatea sau liceul și e timpul să căutați primul vostru loc de muncă. Ei bine, dacă nu ați moștenit cumva o afacere care să vă aducă bani stînd acasă, atunci ar fi cazul să vă gîndiți serios cum veți obține primul job. Am adunat aici sfaturile pe care le dă unul dintre cei mai apreciați antreprenori americani din domeniul marketingului, ED Mitzen, fondatorul companiei „Fingerpaint”. Dincolo de premiile importante pe care le-a primit, managerul a angajat în cei 20 de ani de activitate peste o mie de oameni. Am împărțit ideile în două capitole: ce să faceți și ce să nu faceți.

Din momentul în care ați terminat școala, nu trebuie să vă așteptați neapărat să găsiți imediat locul de muncă dorit. O să vă ia săptămîni, poate luni. Dar ce contează cît timp vă ia din moment ce urmează peste 40 de ani de muncă?

Apoi, ați putea fi respinși. Vă va opri asta din a căuta în continuare? Înseamnă respingerea că nu sînteți bun sau veți accepta că respingerea e parte a jocului în care ați intrat? Că e foarte posibil ca un alt candidat să fie mai potrivit pentru ceea ce căuta angajatorul în acel moment, dar că la rîndul vostru s-ar putea să fiți mai potrivit în altă parte?

Unde? Un sfat ar fi să căutați în întreg domeniul în care visați să lucrați și să nu vă concentrați pe un singur job. E foarte posibil să vă puteți angaja într-o poziție inferioară pregătirii voastre, dar acest loc de muncă să vă deschidă niște oportunități pe care cineva din afara domeniului să nu le primească. Iar dacă veți munci cu pasiune, aceste șanse vor apărea curînd.

Acceptînd sfatul de mai sus, veți fi de acord și că nu banii sînt cei mai importanți la început. Dar, din nou, odată intrați în companie sau în domeniul în care vreți să munciți, ține doar de voi să avansați, să învățați subtilități ale industriei, lucruri noi și, într-un final, să fiți plătiți mai bine.

A doua parte se referă la greșeli frecvente pe care le fac tinerii care-și caută primul loc de muncă: nu se documentează în legătură cu compania unde merg la interviu. Ce mesaj transmit astfel? Păi ce alt mesaj decît că nu sînt deloc serioși, că pînă la urmă ar fi același lucru dacă ar primi un job în acea companie sau în cadrul echipei cu care concurează pe piață.

Deși poate părea nedrept, e mia bine să nu întrebați despre beneficii la primul interviu. Discutați sau chiar negociați acest capitol abia atunci cînd vi se oferă locul de muncă, pentru că altfel veți transmite un alt mesaj de neseriozitate. Posibilul „job de vis” ar putea dispărea înainte să îl atingeți pentru motivul că angajatorul va considera că nu veniți pentru a munci, ci pentru beneficii.

În fine, nu aveți experiență? E clar că nu aveți, din moment ce căutați primul loc de muncă. Și atunci, de ce ați pretinde că știți despre ce vorbiți? O atitudine pozitivă, deschisă, ce trădează curiozitate și dorință de a învăța vă va aduce doar avantaje, pentru că un angajator vrea oameni care își doresc să progreseze.

www.economielaminut.ro & www.EM360.ro

facebook.com/EconomieLaMinut

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau