Primul milion este o treabă metaforică. De fapt, întrebarea corectă este “Cum facem primii bani?”. Vă spun, sincer, un lucru realist și de bun simț: începeți să economisiți că nu o să vi-i dea nimeni moca.
E greu, știu! Dar e greu până vă obișnuiți, până vă formați acest obicei. Și din studii reiese că 2 din 3 români întâmpină dificultăți în a pune bani de-o parte sau că pentru 3 din 10 dintre cei care reușesc să facă acest lucru e din ce în ce mai greu.
Traiul e din ce în ce mai scump, iar unii angajatori își permit cu greu să mai mențină salariile competitive. De aceea trebuie să ajungem la acea independență financiară despre care am mai tot vorbit. Asta nu înseamnă însă că trebuie să ajungeți să nu mai munciți, ci, din contră, să ajungeți să munciți de plăcere, să faceți ceea ce vă place, înconjurați de oameni cu care vă face plăcere să faceți echipă.
Întorcându-ne la economii, bucuria este că tinerii români cu vârsta cuprinsă între 18-24 ani au devenit mai responsabili vis-a-vis de gestionarea finanțelor personale. De altfel, din studiul lansat recent de Reveal Marketing Research, reiese că ei reprezintă cel mai mare procent al celor care cred că vor economisi mai mult pe viitor – 14%, față de totalul eșantionului de 8%. Mai mult decât atât, 54% dintre tinerii până în 35 de ani aleg să își păstreze economiile la bancă. Un lucru foarte înțelept. Este adevărat că nu este cine știe ce câștig la depozite, daaaaar dacă țineți banii la saltea garantat o să cheltuiți din ei. Cu alte cuvinte, banca te ferește de cheltuieli necumpătate.
Apoi, ca să revenim la sfaturile practice legate de cum facem primii bani, mai țineți minte un lucru: evitați datoriile! Și nu cheltuiți aiurea. Nu veți ajunge niciodată să aveți bani dacă îi cheltuiți pentru a-i impresiona pe alții. Și asta am mai tot spus:
“Nu cheltuiți bani pe care nu-i aveți pentru a cumpăra lucruri de care nu aveți nevoie doar pentru a impresiona oameni care nu contează.”, dar repetiția este mama învățăturii, nu-i așa?
Probabil sunt printre cei care citesc articolul care se gândesc că nu au de unde să facă rost de bani pentru economii sau pentru investiții. Toată treaba este să fiți deschiși. De exemplu, v-a trecut prin minte să vă mutați în chirie și cu banii de pe apartament să deschideți o afacere? Mă rog, nu trebuie neapărat să îl vindeți. Puteți, la fel de bine, să îl închiriați, iar voi să vă mutați într-o chirie mai mică. Diferența de bani rezultată este un start pentru a vă începe planul de economii. E o idee, așa-i?
Primul milion începe cu prima mie economisită.
Fiți deschiși la oportunități!