fbpx

Criza energetică din 2022 pălește pe zi ce trece și se dovedește a fi una conjuncturală, pentru care piața a găsit rapid soluții de echilibrare, în pofida estimărilor extrem de pesimiste. Atunci când un bun economic (petrolul în cazul de față) devine rar în comparație cu cererea, prețul acestuia crește instantaneu. Cu cât este mai mare raritatea, cu atât creșterea este mai mare și mai bruscă.

Raritatea în cazul resurselor energetice a venit dinspre partea de producție (ofertă) și mai puțin dispre cererea. Cu cât prețul este lăsat mai liber, cu atât el furnizează o informație utilă și generează reacțiile corecte din punct de vedere economic, atât pe partea de ofertă (producătorii vor produce mai mult și mai eficient din acel bun) cât și dispre partea de cerere (consumatorii vor consuma mai rațional și mai eficient din acel bun economic devenit mai rar).

Chiar dacă reacția multor guverne a fost una împotriva acestei logici economice elementare (plafonare de prețuri, compensarea prețurilor etc.) și au influențat în bună măsură prețul final al produsului finit bazat pe petrol, prețul ridicat a devenit atractiv prin profitul potențial din spatele său pentru foarte mulți producători de petrol.

Înainte de a analiza situația pe partea de producție, observăm că reacția consumatorilor confruntați cu prețuri în creștere a fost una previzibilă.

În Graficul 1 observăm o ajustare importantă a cererii de petrol crud în 2022 (după izbucnirea războiului din Ucraina), mai ales în a doua jumătate a anului, către finalul acestuia situația redresându-se ușor, cel mai probabil ca urmare a politicilor de intervenție în piață de către guvernele lumii (culoarea roșie din grafic).

Graficul 1: Cererea globală de petrol crud (milioane barili / zi)

Sursa: International Energy Agency, Oil Market Report, Dec. 2022

Creșterea la nivel global a cererii de petrol a fost de 2,2% față de 2021, cele mai mari creșteri înregistrând Orientul Mijlociu (6%), Europa (3,9%) și Africa (3,7%). Interesant este faptul că în America ajustarea consumului a fost mai consistentă, cel mai probabil pentru că intervenția statului în piață a fost mai puțin brutală. Pentru 2023 se estimează o diminuare a ritmului de creștere a consumului de petrol crud la nivel global față de 2022, de la 2,2% la 1,6%.

Cererea totală de petrol în 2022 s-a situat la circa 99,77 mil. barili / zi și pentru 2023 este estimată la circa 101,39 mil. barili / zi.

Producția de petrol crud a avut și ea reacția așteptată la aceste prețuri în creștere: la nivel global, în 2022, vorbim de o creștere de 4,87% față de 2021. Datele arată o accelerare a producției zilnice de petrol crud de la 90,3 milioane barili pe zi în 2021 la 94,7 milioane barili pe zi la finalul lui 2022 (Graficul 2). Pentru 2023 se estimează însă o temperare a acestei creșteri la doar 0,63% / an, atingându-se pe finalul acestui an nivelul de 95,3 milioane barili pe zi.

Graficul 2: Producția globală de petrol crud (mil. barili / zi)

Graficul 3: Producția globală de petrol crud (mil. barili / zi) – Top 3 producători

Sursa: International Energy Agency, Oil Market Report, Dec. 2022

Totuși trebuie remarcat că răspunsul producătorilor de petrol din lume a fost diferit. Atât la nivel de top 3 (Graficul 3) cât și la nivelul tuturor producătorilor. Reacția lor a fost foarte eterogenă, motivată de factori diferiți. Cel mai important factor rămâne însă capitalul necesar unei investiții în creșterea capacității de producție dar și durata de execuție și complexitatea acestor investiții (în zone izolate și cu climă extremă mai ales). Producătorii care au reacționat consistent și corect din punct de vedere economic sunt: SUA, Kazahstan (a preluat consistent din producția Rusiei), Libia, Nigeria, Algeria (mai firavă reacția însă), China, Marea Britanie și Norvegia.

Concluzia este clară: piața petrolului își revine cu schimbări consistente în structură (pe țări). Războiul pare a fi de departe cauza principală a acestei scurte și conjuncturale situații care își va reveni foarte curând la normal. Piața va fi mai stabilă și mai rezilientă prin corectarea acelor vulnerabilități și dependențe mari de o anumită sursă de aprovizionare. Piața a reacționat corect și va rămâne mereu soluția cea mai bună la orice problemă sau la orice criză de acest tip.

Share.

Comentariul tau