fbpx

Ni s-a spus că, propusa spre dezbatere, reformă fiscal-gospodāreascā presupune implicarea unor consultanti fiscali (plătiti de ANAF, deci de la buget) – care doar ei ar putea costa 800 mil € – 1 mld. € anual.

Dincolo de faptul ca e destul de probabil sa cream haos administrativ si birocratie suplimentara, ma intreb cine si ce/cât are de castigat si cine si ce/cât are de pierdut? Cat costa toata reforma? Ce nu e bine acum – si daca sunt lucruri care trebuie corectate, de ce nu se corecteaza punctual? Se castiga bani in plus la buget asa? Daca da, cat si cum? Daca nu, de ce se face? Luam din stanga si dam in dreapta – sau invers? Nu mai bine, folosind a zecea parte din suma anuala, informatizam ANAF-ul, corelam bazele de date la nivel de CIF sau CNP? Nu mai bine facilitam accesul firmelor la codul de TVA (nu cu F 088 starpim evaziunea)? Nu mai bine lucram strict si punctual pe impozitarea muncii cu retinere la sursa (in loc de povestea cu globalizarea si gospodariile)? De ce nu investim in imbunatatirea colectarii, fara ca asta sa dea frau liber ANAF-ului la abuzuri? Adica de ce nu corectam in loc sa schimbam?

Oricum, politica taxelor mici, putine si simple – una care anunta un cadru competitiv si stimulant – incepe sa se complice si sa se incurce… departandu-se de ideea initiala. Adaugand si cresterile de venituri, evident ca intrebarea legata de sustenabilitate e tot mai justificata! Investitiile ar putea rezolva cateva variabile ale ecuatiei, doar ca ele intarzie sau chiar lipsesc. Imprumuturile nu sunt o solutie. Banii imprumutati ar putea merge cel mult in investitii – asa ar avea sens – dar in niciun caz in salarii sau plombe bugetare necesare pe fondul incasarilor fiscale mici. Dincolo de cote, raman adeptul taxelor putine si clare. Si mai sunt zeci de intrebari… ceea ce evident nu e semn bun. Am vaga senzatie – poate gresesc – ca se incearca ceva, dar se face pe ocolite. Maybe it’s just me. Enjoy know, pay later – s-ar putea dovedi o abordare catastrofala.

Poate e mult zgomot pt nimic sau poate ca totusi nu iese fum degeaba. Anyway, opiniile sunt atat de contradictorii si de radicale, in ceea ce priveste taberele de pe scena interna, incat e evident ca nu pot avea, nici macar tangential, toti dreptate. De unde rezulta ca cel putin unii mint sau ca una zic si ca alta au de gand… ori unii, ori altii sau poate toti.

www.economielaminut.ro & www.EM360.ro

facebook.com/EconomieLaMinut

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau