fbpx

Gazule este cea mai importanta resursă a României, nu doar din punct de vedere economic, ci si din perspectivă geostrategică: gaz avem, depinde doar cum decidem să îl ardem (sau s-o ardem). Tot mai mulți specialiști internaționali în energie vorbesc chiar despre o epocă de aur a gazului natural, o perioadă firească pentru omenire după ce a folosit lemnul sau petrolul drept combustibili. Prognoze optimiste au mai tot fost, doar că estimările extrem de pozitive s-au oprit o vreme, pentru că cifrele nu arătau prea bine – părea că rezervele de gaze naturale ale planetei nu vor ajunge pentru prea mult timp. Depozitele descoperite recent reaprind însă speranțele, adăugând, de data aceasta, certitudini: există gaz în abundență! Inclusic la noi. Deci „epoca de aur” a gazului natural poate începe. Desigur – simplu de spus, mai greu de realizat: mai trebuie și investiții (mari) pentru a fi adus la suprafață. Merită însă. Asta ca să nu mai vorbim despre importanța sa geostrategică și politică, în contextul strategiei noastre energetice, și implicit, a securității noastre energetice (dar și a altora – pentru cp am putea deveni exportatorii unei astfel de securități). Iar dovada cea mai grăitoare că am putea deveni poate „prea puternici și prea importanți” pentru unii e însăși coagularea unei opoziții vocale (interne și externe) față de proiectul BRUA și a ideii de interconectivitate a României.

Dar pînă atunci, cîteva cuvinte despre gaz în general și despre avantajele pe care le-ar aduce consumatorilor din România. Gazul e cel curat combustibil fosil, arderea lui e aproape perfectă și fără să lase produse poluante. În privința producției de electricitate, gazul are o eficiență ridicată. Costurile necesare pentru construcția centralelor pe gaz e de asemenea mic în comparație cu alți combustibili, iar timpul pînă cînd centralele intră în funcțiune e, de asemenea, cel mai mic. Pentru consumatorii casnici, toate astea se traduc prin facturi mai mici. Fie că vorbim despre curent electric, fie că vorbim despre căldură, facturile scad. Avantajele sînt asemănătoare pentru industrie în general – și, desigur, lucrul care ne interesează cel mai mult e industria românească. Cînd marii consumatori ar avea acces la energie ieftină și în abundență, cu costuri reduse și care ar putea fi și materie primă pentru diverse procese industriale, lucrurile nu ar avea cum să fie decît un avantaj enorm pentru economie în general. Acesta e un tablou general și care, deși poate părea foarte optimist, este foarte posibil. Depinde doar de deciziile pe care statul român și investitorii le vor lua în viitorul foarte apropiat pentru a vedea cît de ușor scenariul optimist devine realitate.

www.economielaminut.ro & www.EM360.ro

facebook.com/EconomieLaMinut

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau