Riscul politic e una din analizele pe care firmele le fac constant. Orice decizie cu privire la o investiție, la o extindere, la impelmentarea unei idei noi, ține cont de rezultatele unei astfel de disecții. Nu degeaba, în primul și primul rând și mai important decât orice altceva, firmele cer predictibilitate, transparență și claritate. Adică nu vor să mai fie puse în fața faptului împlinit, doar pentru că “așa facem noi lucrurile aici”. Replica pe care, noi antreprenorii, o primim de fiecare dată e deja standardizată: “Hoooo, păi nu vă mai inflamați așa – că am zis și noi, testam doar. Ne-am gândit că ar fi bine să încercăm, dar calmați-vă că mai discutăm noi, nu-i bătută-n cuie”.
Răspunsul în fața unei astfel de abordări e simplu: un zvon, o intenție, o încercare sunt cel puțin la fel de dăunătoare, de nocive, precum o măsură adoptată. Discuțiile, dezbaterile și consultările se fac înainte, nu după. Studiile de fezabilitate și impact se fac înainte nu pe parcurs sau după! Sunt curios care va fi abordarea aleasă de guvernanți, acum, pe fondul vehiculării unei măsuri (cel puțin ciudate, până la mai multe detalii) legate de TVA, mai exact legate de dublarea conturilor, prin adăugarea celui de Split-TVA. Vedem…
Să fim inteligenți totuși, pentru că lucrurile se pot complica inutil și absurd. Suntem talentați la partea cu atoflagelarea, oricum. Așa că măcar pe plan intern să avem ceva mai multă grijă cu porțelanul pe scări, cu atât mai mult cu cât pe plan internațional situația e oricum dificilă, complicată și tensionată.
www.economielaminut.ro & www.EM360.ro