Nota de plată pentru conformarea parcului de clădiri la noile reglementări europene privind performanța energetică a clădirilor va fi uriașă. De aceea, este absolut nevoie ca legislația românească să fie îmbunătățită și adaptată cerințelor pieței pentru a atrage capitalul privat – inclusiv coparticiparea proprietarilor – în lucrările de renovare energetică a clădirilor.
Deși considerabile, fondurile publice și europene nu vor fi suficiente în acest sector, atrage atenția Radu Dudău, coordonator al proiectului România Eficientă, cel mai mare proiect național privat de eficiență energetică, derulat de Energy Policy Group (EPG) și susținut de OMV Petrom.
Prin inițiativa „Valul de renovări” a Comisiei Europene, concepută sub umbrela Pactului Ecologic European, România, ca și celelalte state membre, va avea la dispoziție fonduri europene fără precedent pentru renovarea clădirilor și aducerea lor la noile standarde prevăzute de legislația europeană. Totuși, aceste fonduri nu vor putea acoperi necesarul de investiții, în condițiile în care cele mai multe dintre clădirile existente sunt construite înainte de 1990 și au pierderi energetice de 2-3 ori mai mari decât clădirile moderne.
„Instrumentele financiare europene nu pot să acopere, doar ele, o notă de plată exorbitantă necesară pentru aducerea întregului parc de clădiri la standarde de performanță energetică prevăzute în Directiva privind Performanța Energetică a Clădirilor. Trebuie să creăm în mod inteligent, prin consultare publică susținută, baza legislativă și de reglementare prin care capitalul privat să se alăture fondurilor publice – naționale și europene. Nu putem să rămânem blocați într-o legislație învechită. Altminteri, riscăm să ratăm o oportunitate definitorie a Pactului Ecologic European”, declară Radu Dudău, director al EPG.
Parteneriatul public-privat este de o importanță majoră
Proiectul România Eficientă are două dimensiuni esențiale: pe de o parte, comunicarea, educația și conștientizarea publicului în ceea ce privește beneficiile eficienței energetice; pe de altă parte, finanțarea și realizarea lucrărilor de renovare la standarde nZEB (clădiri cu un consum de energie aproape zero) a mai multor școli publice din România. Primul proiect de acest tip, în curs de implementare, este renovarea la standarde nZEB a unui corp de clădire al unei școli din Ploiești.
„România Eficientă este un proiect în care am decis să investim 4 milioane euro tocmai pentru că suntem conștienți de nevoia de a îmbunătăți eficiența energetică, mai ales în clădiri, unde se consumă și se irosește multă energie. Calitatea clădirilor este extrem de importantă pentru sănătatea noastră, starea sufletească și munca noastră. Iar renovarea școlilor, dintre toate tipurile de clădiri, este locul de început, având în vedere importanța imensă a școlilor bine încălzite, iluminate și aerisite atât pentru copii, cât și pentru profesori. Aceste școli urmează a servi drept modele de referință la nivel național și regional pentru renovarea la standarde nZEB, oferind un exemplu de bune practici. Acest proiect ne-a dovedit că parteneriatul public-privat este de o importanță majoră în derularea tuturor procedurilor și lucrărilor”, declară Alexandru Maximescu, Vicepreședinte Reglementare și Afaceri Publice Corporative din cadrul OMV Petrom.
Standardul nZEB, obligatoriu de la 1 ianuarie 2021 pentru toate clădirile
Standardul nZEB a devenit obligatoriu pentru toate clădirile nou-construite sau care intră în renovare majoră de la 1 ianuarie 2021, pentru cele din domeniul public această obligație existând de la finalul lui 2018, conform legislației românești care transpune directivele europene în domeniu.
Trebuie să evităm riscul de a „supra-tehnologiza” standardele nZEB, atrage atenția Radu Dudău, coordonatorul proiectului România Eficientă, ceea ce ne-ar aduce note de plată greu de susținut.
„Noi trebuie să obținem proiecte nZEB pentru școlile publice care să fie replicabile din punct de vedere tehnic și financiar. Scopul nu este să creăm „o bijuterie a tehnologiei” la care nimeni nu poate avea acces, ci să obținem un proiect realist la standarde avansate de performanță energetică, abordabil și replicabil, cu un cost suportabil pentru autoritățile locale din țară”, spune Radu Dudău.
Aceste declarații au fost făcute în cadrul conferinței „Eficiența energetică – Provocare pentru anul 2021”, organizate joi, 22 aprilie, în cadrul Comisiei Industrii și Servicii din Camera Deputaților.
***
Despre România Eficientă
România Eficientă este un proiect privat, de interes public național, derulat de Energy Policy Group (EPG), în parteneriat cu OMV Petrom, ce se desfășoară până în 2022. Proiectul a demarat în vara anului 2019 și constă în derularea unui program național de promovare a eficienței energetice. România Eficientă își propune să sprijine atingerea țintelor României pentru anul 2030 în privința reducerii emisiilor de carbon și a creșterii eficienței energetice, atât prin campanii de informare și educare, cât și prin realizarea unor proiecte concrete de renovare aprofundată în școli publice din diferite regiuni ale țării. Mai multe detalii găsiți pe site-ul romania-eficienta.ro.