fbpx

Nu ne plac clișeele. De fapt, adevărul e că urâm clișeele. Și totuși, vom folosi câteva în continuare.

Cantitatea de informație pe care o primim în fiecare zi a devenit atât de mare încât ne e din ce în ce mai greu să distingem binele de rău, adevărul de minciună (mai ales că și minciuna s-a rafinat, ea a căpătat forță folosind jumătăți de adevăruri, pe care le scoate din context și cărora le dă o față nou – nouță). Bombardamentul acesta informațional ne blochează, de cele mai multe ori, capacitatea de a vedea ansamblul, abilitatea de a „privi de sus” pentru a avea imaginea întreagă.

În viteza cu care ne trăim viața, pentru unii dintre noi nici nu prea contează dacă vedem sau nu întregul. Și poate că unii dintre noi nici nu au nevoie de asta.

Problema apare abia atunci când cineva este îndeajuns de lipsit de scrupule (inițial am scris „canalie”) ca să se folosească de pierderea acestei abilități. Problema apare atunci când respectivul (canalia, adică) îmbracă tot sub o umbrelă „națională”, a „binelui popular”, a „binelui-pentru-copii”. Și-atunci când alții sunt îndeajuns de naivi încât să creadă, hrăniți de fapt nu de dorința de mai bine pentru popor, ci de propriile neîmpliniri, nemulțumiri, înfrângeri.

Am discutat cu avocatul Laurențiu Pachiu („Pachiu și Asociații„), unul dintre cei mai importanți avocați de business din România, în încercarea de a lămuri câteva idei „pentru binele popular și mai ales al copiilor noștri” tot mai intens discutate. Am descoperit un ghid competent, care ne-a condus prin hățișul incredibil de des al ideilor „noului patriotism” –  o serie de termeni adunați de prin istoria recentă pe care tot mai mulți români par că au uitat-o.

În condițiile acestea, e destul de clar că prioritățile României ar trebui să fie altele, nu promovarea unei „desprinderi” de angajamentele geostrategice actuale (și atât de naturale).

Și totuși…

Cazul e destul de simplu: necunoscutul subiect, la începutul anului 2018, al resurselor de gaze naturale din Marea Neagră a crescut în doar câteva luni (așa cum doar în mitologia populară am văzut feții frumoși „crescând într-un an ca alții în 7”) și s-a transformat într-o vedetă înfloritoare. Motivul? O lege care trebuia să reglementeze un domeniu în care România n-a prea mișcat în ultimii 30 de ani: legea offshore.

Sunt voci care spun: „până la urmă, sunt doar niște gaze. De ce să ne grăbim? De ce n-am mai aștepta puțin? Și, mai ales, de ce ar fi gazele astea așa importante CHIAR ACUM?”

Răspunsul ni-l dă, din nou, Laurențiu Pachiu, într-o trimitere către o zonă geostrategică greu vizibilă.

Interviul cu avocatul Laurențiu Pachiu face parte din încercarea em360 de a oferi o imagine de ansamblu asupra societății noastre și asupra poziției României în Europa și în lume.

ÎN CURÂND PE EM360.RO:

„Proiectul de la Marea Neagră este un proiect strategic care dacă este demarat va crea o relație de interdependență între România și SUA pe componenta economică foarte puternică, va poziționa România altfel și în Bazinul Mării Negre, față de Federația Rusă, față de alte state riverane, deci interdependența va crește. În plan militar, este regretabil ce s-a întâmplat, faptul că dialogul cu Federația Rusă este frânt.”

Laurențiu Pachiu, „Pachiu și Asociații”

 

Laurențiu Pachiu este Managing Partner și fondator Pachiu și Asociații, având peste 22 de ani de experiență în avocatură de business, mediul academic și diplomație, în calitate de fost diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Romania.

Laurențiu și-a început cariera în cadrul unei firme de avocatură de top din SUA, cu sediul în București, în cele din urmă dezvoltându-și propria afacere. În cadrul Pachiu si Asociatii, coordonează ariile de practică Energie, Finanțe și Litigii, acordând asistență clienților în domeniul energiei – petrol și gaze naturale, tranzacții transfrontaliere, concesiuni, finanțări de proiect, piețe de capital, privatizări și structuri offshore.

FACEBOOK: EM360 cu Adi Maniutiu

#EM360

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau