În Capitol al doilea din povestea „Sănătos la cap”, intitulat „Nebun de legat!”, îl avem invitat pe Gelu Duminică, Profesor universitar de Sociologie, activist implicat în multiple domenii și coordonator al Fundației „Agenția de Dezvoltare Comunitara ÎMPREUNA” ce militează pentru drepturilor persoanelor de etnie romă.
Descoperim ce înseamnă nebunia în accepțiunea socială generală și cât de frecvent ne întâlnim cu interpretări ale acestui concept, despre modul în care acestea se leagă de ideea de boală și de conotațiile negative (dar și pozitive, uneori) pe care nebunia le are și le-a avut de-a lungul istoriei. Discutăm despre percepțiile asupra normalului, despre modul în care ieșirea din tipare poate fi interpretată facil ca „nebunie” și despre cum acest lucru se regăsește în istoria umanității, dar și în folclorul național.
Analizăm aspecte legate de natura juridică, religioasă, medicală și mai ales socială a nebuniei, legat de marginalizarea persoanelor cu afecțiuni psihiatrice, din perspectivă culturală și tradițională în spațiul românesc. Încercăm să găsim cauze și soluții la aceste probleme, luând în considerare schimbările care au avut loc, dar și pe cele care ar trebui să fie aplicate în continuare.
„Cum putem noi să schimbăm o perspectivă înrădăcinată?”
Descoperim ce înseamnă rezistența la schimbare, modul în care acest lucru își are aplicabilitatea în realitatea cotidiană, perspective importante de luat în considerare atunci când încercăm să modificăm stereotipuri și preconcepții, greșeli pe care putem să le facem în acest sens, dar și abordări mai utile de comunicare care să le înlocuiască pe cele învechite.
Discutăm despre maniera în care societatea poate influența boala psihică, atât pozitiv cât și negativ, despre nevoia de acceptare și integrare, despre empatie și diversitate, dar și despre lipsurile pe care profesioniștii din domeniul sănătății psihice le pot avea în unele cazuri.
Cum putem învăța să „mergem în papucii celuilalt?”. Privim împreună schimbările abordate în unele culturi și modul în care acestea ne influențează percepțiile (in)conștiente asupra minorităților, inclusiv a persoanelor cu boli psihice.
Descoperim modul în care afecțiuni cotidiene, precum depresia sau anxietatea, sunt percepute în societatea noastră contemporană, cum ne poziționăm în legătură cu ele, despre comunitarism și capacitatea de a fi alături de cel de lângă noi, despre nevoia de superioritate și despre contextele în care aceste lucruri ies de la suprafață.
Discutăm despre probleme de actualitate în patologia psihiatrică, despre impactul globalizării, al internetului și al vieții în mediul online, despre persoanele fără adăpost, despre inegalitățile dintre genuri, despre excluderea, cât și discriminarea tinerilor considerați indezirabili de sistemul educațional.
Etichetele sunt un bagaj emoțional și detașarea de ele poate aduce cu sine o schimbare a valorilor. „Toți cei care au schimbat lumea au fost nebuni!” este viziunea cu care ne lasă Gelu Duminică în încheierea acestui capitol.