fbpx

În „Ce mare filosofie!”, capitolul „Sănătos la cap” din această săptămână, discutăm despre importanța filosofiei în contextul patologiei psihiatrice și a vieții cotidiene în compania Cristinei Cristea si Andreei Neagu, doctorande în filosofie și experte în comunicare.

Ce este filosofia? Reprezintă ea doar iubirea de înțelepciune? Este un act, un bagaj de cunoștințe, un mod de a trăi? Cine poate fi filosof și cum ar putea face asta? Poate avea filosofia o relevanță practică? Care ar fi aceasta? Descoperim împreună răspunsurile la aceste întrebări, la cum ne afectează în mod practic și de ce ar fi în continuare utilă în prezent.

Discutăm împreună despre felurile în care filosofia continuă să prezinte interes atât în viața privată, cât și în mediul de lucru, despre cum putem să ne familiarizăm mai mult cu idei filosofice și cu lumea din jurul nostru și de ce acest lucru ar putea să ne apropie mai mult de noi, de semeni, dar și tot ceea ce ne înconjoară.

Vorbim despre cum concepte filosofice ne influențează zi de zi activitatea, despre cum acestea pot releva motivele unor reacții sau ale unor sentimente, cu atât mai mult în contextul schimbărilor recente din societate.

Descoperim răspunsurile pe care filosofia le poate da unor probleme sau întrebări existențiale, modul în care o viziune și o înțelegere mai profundă asupra unei situații dificile ne poate oferi soluții noi sau ne poate inspira în dezvoltarea unor modalități noi de coping.

Discutăm despre diferențele și similitudinile dintre psihologie, psihiatrie și filosofie, despre inter-relația dintre ele și despre locul fiecăreia în viața actuală și în practica vieții din secolul XXI.

Poate avea filosofia și valențe negative asupra psihicului? Când și cum pot apărea acestea? Putem să ne ferim de efectele dăunătoare și să „administrăm doza” necesară de filosofie pentru a crea un efect benefic și sănătos? De unde am putea începe să facem asta? Descoperim cum filosofia deschide drumul către sine, modul în care acest lucru duce la autenticitate și la o mai bună înțelegere a propriei persoane, ajungând la acceptare.

Care sunt mecanismele filosofice care ne pot face „sănătoși la cap”? Înțelegerea sinelui poate fi primul pas, dar cu certitudine nu este singurul, după cum ne explică cele doua invitate din acest capitol. Astfel, travaliul filosofic constant duce la îmbogățirea vieții interioare, la experimentarea mai veridică a existenței, ducând la o mai trăire mai reală și onestă. Cele două invitate încheie acest capitol cu sfaturi și idei către toate vârstele, necesare oricui dorește să trăiască „Sănătos la cap”! în actuala societate.

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau