În Capitolul 5 al proiectului „Sănătos la cap!”, intitulat „O lume magică!” discutăm cu Vlad Grigorescu, magician, mentalist, iluzionist și om de televiziune despre magie și influența acesteia asupra minții noastre.
Începem discuția cu detalii ce privesc viața unui magician din secolul XXI, ce înseamnă să faci magie astăzi, într-o lume din ce în ce mai orientată către tehnologie și în care o astfel de formă de artă performativă poate deveni marginală. Descoperim astfel care sunt trăsăturile unui magician dincolo de cunoașterea unor trucuri și cum poate acesta să își surprindă publicul de fiecare dată.
Ce caută publicul într-un show de magie? De ce vin oamenii la spectacole de acest gen în continuare? Vlad ne povestește despre posibilitățile pe care magie le expune prin ceea ce livrează și ne vorbește despre „crăpătura” creată între lumea noastră, de multe ori banală și neinteresantă, și lumea magică în care orice poate fi posibil. Oamenii vor să fie surprinși, deși sunt perfect conștienți că ceea ce experimentează sunt în esență doar trucuri. Înțelegem de ce magia nu este în esență destinată copiilor, adulții beneficiind mult mai mult de pe urma experiențelor magice.
Poate magia ca formă de artă să degenereze în credințe magice autentice și astfel barierele realității să fie sparte? Care este diferența dintre această formă performativă și magia ocultă cu potențiale puteri vindecătoare?
În continuare, Vlad ne vorbește despre mentalism și ce reprezintă acesta, ca ulterior să abordeze subiectul hipnozei. Este hipnoza utilizată în psihoterapie diferită de cea utilizată pe scenă în scop artistic?
WOW-factorul magiei poate să vindece? Poate să schimbe ceva în starea psihică a oamenilor? Discutăm cu Vlad despre lumea pe care magia o deschide și despre posibilitățile acestei lumi, mai ales într-o societate modernă total desacralizată și lipsită de mistere sau de visuri.
Aducem în discuție extremele gândirii magice vorbind despre tulburarea de personalitate schizotipală în care aceste credințe în supranatural se îndepărtează de realitatea comun acceptată social.
În final, l-am provocat pe Vlad să ne introducă puțin în lumea lui magică, făcând un exercițiu de mentalism care ne-a lăsat cu gura căscată.