fbpx

Comunitatea științifică și a practicienilor din medicină este unanim de acord că domeniul traversează o perioadă de transformare profundă, ce a fost accelerată și supra-dimensionată de pandemie în ultimii doi ani. Contextul nu se referă doar la o criză de personal sau la cea a finanțării, ci este mai mult decât atât.

Acum, azi, au loc schimbări semnificative în practica profesională și pregătirea studenților la medicină. Este ca și cum ai nevoie de mai mult, mai repede, mai complex, mai aplicat, este nevoie să încorporezi în conduita medicală fast decision-making și critical-thinking mai mult ca oricând. Studenții sunt cei care confirmă că proiectul a adus beneficii multiple și că răspunde nevoilor de modernizare din învățământul medical.

„Sunt de părere că proiectul CLEVER are un potențial enorm de mare când vine vorba despre metodele inteligente de învățare. Faptul că problemele pacienților sunt prezentate într-un mod virtual care stârnește interesul și curiozitatea studenților de a își pune întrebări în legătură cu diferitele posibile tratamente sau diagnostice, crește capacitatea de gândire logică a acestora. Am apreciat faptul că fiecare caz clinic poate fi explicat sistematic, mai ușor decât în mod clasic. De asemenea, diferitele direcții terapeutice sunt analizate atât din punctul de vedere al avantajelor cât și a dezavantajelor, lucru benefic pentru viitorii doctori. Mai mult decât atât, aceste cazuri clinice virtuale au un impact mai mare și sunt mult mai utile decât un simplu curs în legătura cu o afecțiune, studenții ținând minte mai ușor aceste detalii pe scenarii.” (Livia, anul IV, Medicină Generală)

Munca în echipă este un alt beneficiu al programului, pe lângă abilitatea de a lucra cu unitățile de învățare și de a urmări rezultatele concrete.

„Proiectul Clever m-a ajutat din multe puncte de vedere. În primul rând și cred că cel mai important aspect este că am reușit să mă informez și să înțeleg tehnica de învățare prin Learning Units și Learning Outcomes, o metodă de studiu inovativă, modernă și foarte bine structurată. De asemenea, proiectul Clever mi-a dezvoltat aptitudinile de muncă în echipă, de comunicare și de soluționare a problemelor, împreună cu partenerii mei. Sper ca aceste metode de învățare să poată fi puse în aplicare și în învățământul nostru universitar în viitorul apropiat!” (Victor, anul IV, Medicină Generală)

Volumul de informație pe care îl procesează un student la medicină este binecunoscut. Se învață tomuri, se memorează enorm de multă informație, pentru a fi accesată în contextul clinic potrivit. Studenții participanți la proiect au subliniat cât este de necesară o alternativă „diferită”, modernă, de învățare cu ajutorul platformelor informatice, pe bază de scenarii virtuale.

Experiența în proiectul CLEVER le-a adus o perspectivă extrem de motivantă și dorința de a avea permanent acces la o astfel de metodologie bazată pe cazuri virtuale, unități de învățare, centrată pe rezultate și efort de echipă.

„Sunt încântat că am avut ocazia de a participa la acest proiect. Mi se pare un concept interesant și de viitor. Din punctul meu de vedere, orice modalitate de studiu care implică și alte metode pe lângă clasicul „citești de câte ori e nevoie până știi cartea din scoarță în scoarță” este bine-venită, cu atât mai mult într-un domeniu atât de vast precum medicina. De asemenea, rezolvarea cazurilor clinice ca metodă de studiu încurajează gândirea logică și îmbinarea noțiunilor ce țin de patologia în sine, tehnicile exploratorii, tratament etc., pentru a obișnui viitorul medic să privească cât mai în ansamblu toate datele puse la dispoziție. Apreciez faptul că am reprezentat, alături de colegii mei, punctul de vedere al studenților în cadrul unei noi abordări. Mă bucur că am putut lua parte la o asemenea inițiativă și sper să ajungem la implementarea acestui sistem într-un viitor cât mai apropiat.” (Claudiu, anul IV, Medicină Generală)

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, în parteneriat cu Universitatea Masaryk (Cehia) și Universitatea Pavol Jozef Safarik din Kosice (Slovacia) a finalizat proiectului CLEVER (Erasmus + Programme – Strategic Partnership Project Nr: 2018-1-RO01-KA203-049412, Case-Based Learning and Virtual Cases to Foster Critical Thinking Skills of Students, CLEVER). Acesta face parte dintr-o serie de proiecte Erasmus+ și oferă resurse educaționale atât pentru cadrele didactice și studenții mediciniști. Echipa de proiect UMF Iași a dezvoltat pentru acest proiect 24 de VPC (Virtual Patient Case) în 12 specialități clinice: chirurgie vasculară, medicină de urgență, chirurgie cardiacă, cardiologie, chirurgie generală, ortopedie, pediatrie, oftalmologie, dermatologie, semiologie medicală și chirurgicală.

Share.

Comentariul tau