Dinspre China și Statele Unite ale Americii vin semnale tot mai clare că se anunță un hău economic de proporții. Veți spune: Și ce treabă am eu cu ele? Ei bine, avem toți treabă, pentru că în funcție de ce se întâmplă cu acești jucători globali se așterne și viitorul economic al României.
Să luăm luăm spre exemplu corporațiile. Dacă o mare companie din SUA, care are filială și în România, o să fie puternic afectată financiar în 2022, automat efectele vor fi resimțite și de angajații de la noi din țară, fie prin disponibilizări, fie și reduceri salariale.
Dacă ne uităm la China, cel mai mare producător din lume, observăm că produce din ce în ce mai puțin. Ca atare, această activitate s-ar putea muta în piețe, cu costuri mai mari, ceea ce ar duce automat la scumpirea produselor.
Așa că primele luni ale anului sunt vitale și vor seta trendul pentru restul lunilor. În aceste condiții, nu este cazul să ne panicăm, dar este bine să fim precauți.
În contextul în care spuneam că locurile de muncă ar putea fi afectate este recomandat să avem un mic fond de rezervă care v-ar ajuta să surmontați o perioadă dificilă.
Dacă nu sunteți nevoiți să accesați fondul de rezervă pentru chetuielile curente atunci îl puteți folosi pentru investiții, urmărind piața. De exemplu, unul dintre cele mai bune momente pentru investiții este cel imediat de după căderi bursiere sau ale pieței imobiliare. De ce? Pentru că analizele au demonstrat că acestea își revin în proporție de 50-55% în doar 3-4 săptămâni. Așa că iată un alt motiv pentru care este bine să aveți ceva bani puși de-o parte.
Și încă ceva: evitați creditele și încercați să lichidați tot ce presupune dobânzi, ca de exemplu cardurile de credit.
Dacă vreți, totuși, să împrumutați bani, atunci… împrumutați de la rude. 🙂