Un efect secundar al COVID-19 (de fapt al pandemiei) este explozia de nunți pe centimetru pătrat de portofel. Pentru că probabil nu e român care să nu aibă o nuntă anul ăsta, Adrian Măniuțiu a vorbit la „Neatza cu Răzvan și Dani” despre strategii financiare de a-i susține pe tinerii căsătoriți fără a destabiliza armonia financiară a familiei.
Amintim aici câteva dintre sfaturile lui Adrian Măniuțiu, dar partea cu adevărat educativă (și amuzantă) e în înregistrare.
1. Regula celor 3 P-uri: planificare, partajare, prioritizare.
Planificați, nu vă panicați. Țineți cont de regula 50-30-20. Niciodată nu luați banii de nuntă din zona „50”, a cheltuielilor curente, sau, dacă sunteți genul sociabil, solicitat intens la nunți, puneți constant ceva deoparte.
2. Stabiliți o ierarhie: la ce nunți mergeți, la ce nunți vreți să mergeți, la ce nunți puteți să mergeți.
3. Elaborați o strategie în cuplu: Plătești tu sau plătește partenera? E din partea ei, e din partea ta? Vedeți cum le împărțiți.
4. Cununie vs nuntă.
Dacă mergeți doar la cununie, un cadou este suficient. Dacă mergeți la nuntă, costul minim ar trebui să acopere „cheltuiala”: meniul și ceva pentru închiriere, muzică etc. Dacă vreți să fiți generoși, dați de două ori valoarea meniului (atenție la cântăreții invitați, cu cât sunt mai cunoscuți, cu atât sunt mai scumpi).
Scuze de evitat nunțile:
- Nu vă duceți la niciuna. Unii ar putea spune că nu e frumos, dar cu siguranță e sănătos din punct de vedere financiar.
- Anunțați că aveți altceva programat în ziua respectivă. Nu aveți nimic programat? Ei bine, nu contează! 😀
- Puteți micșora vacanța și o puteți transforma, eventual, în city break.
- Dacă sunteți foarte organizați, puteți drămui bugetul lunar de ieșiri și pune în „borcanul” cu nunți.
- Puteți aplica regula „Din 10 nunți, accept 3”.
Pentru mai multe informații simpatice pentru portofel, vă invităm să urmăriți emisiunea.
PS: Știați că se însoară Dani? Vedeți în înregistrare cum se pregătește.