fbpx

38% dintre români nu își urmaresc cheltuielile, iar un procent și mai mare nici măcar nu are precuparea aceasta. Așa că venim în întâmpinarea și pe înțelesul celor care fac milioane de vizualizări pentru clipurile manelelor, fără să știe că, de fapt, versurile ascund și niște sfaturi financiare.

Ideea acestui episod a pornit, evident, de la o glumă, dar am zis că este un bun exercițiu chiar și pentru noi să vedem în ce măsură reușim să explicăm educația financiară pe înțelesul “petrecăreților”. Bun, să începem cu investițiile pasive pe ritmuri orientale:

„Toate diamantele le cumpăr pentru tine.
Le cumpăr că meriți.
Toată dragostea s-o simți.”

Luis Gabriel: Toate diamantele

SAU

„24 de karate
Banii cash, nu în rate,
Învățați de mine Cum se fac milioanele Diamante, nu Swarovski,
Trapanele, nu Ceaikovski,
Ibiza, Maldive, Thailanda, Caraibe”

Tzanca Uraganu: Bani cash, nu în rate

Bun, ce sfat financiar se ascunde în spatele a ceea ce zice “poetul”? Păi, de exemplu, diamantele reprezintă una dintre cele mai corecte decizii investiționale pe bursă. Această piatră prețioasă este mai puternică decât orice metal bancabil (adică aur și argint), valoarea ei crescând în continuu. Deci nu este doar o securizare a banilor, ci asigură înmulțirea lor.

Dacă mergem la piesa numărul 2, reținem așa: NU DAȚI BANII PE PLĂCERI ÎN RATE! Știți, vă spunem mereu, 30% din buget trebuie alocați distracției, dorințelor, daaaar, dacă nu îi avem, este o mare greșeală să ne împrumutăm pentru asta. Ca să evitați presiunile și constrângerile financiare, nu vă îndatorați doar pentru un moft. Spre exemplu, nu faceți credit pentru o vacanță. Mai bine mergeți și vă simțiți bine de câți bani aveți atât în vacanță, cât și la întoarcere, decât să vă distrați 3 zile și să trageți apoi ponoasele 3 luni după. Mai departe:

„De cand s-a scumpit benzina
Nu mi-am mai plimbat regina.
E jale mare cu banii, Mă duc, iubi, la furat
Și poftele ți le fac,
Are bani la bancomat”

Tzanca Uraganu: De când s-a scumpit benzina

Lipsa unui sfat specializat îi expune la vulnerabilitate pe 71% dintre români. O spun băncile, nu noi. Iar asta se simte în fiecare zi, pentr că, de cele mai multe ori, cumpărăm lucruri de care nu avem nevoie, cu bani pe care nu îi avem. Deci lăsați poftele și nu acționați la impuls!

Nu dați banii doar pentru că ați găsit un produs, pe care, fie vorba între noi, nici măcar nu sunteți siguri că vi-l doriți. Lăsați să treacă măcar o noapte și dacă a doua zi vă treziți cu aceeași dorință, atunci căutați soluții. Dar, garantat, de cele mai mult ori dorința dispare după câteva ore de somn, deci “regina rămâne regină și neplimbată”. Nu degeaba se spune că “Noaptea e un sfetnic bun.”.

Dacă mergem mai departe cu analiza pe text, “Are bani la bancomat” merge tradus financiar așa: e foarte bine să mergem pe plăți fiscalizate. Dacă banii trec prin bancomat, înseamnă că li se cunosc proveniența, deci e safe să intre în circuit. Mai greu li se pierde urma din economie.

În continuare vă lăsăm un ultim catren de analizat, care, din punctual nostrum de vedere, este definiția antreprenoriatului.

„Să bată vântul și ploaia,
Eu fac bani și-n Himalaya.
Unde fac eu bani pachete,
Dușmanii culeg doar pietre.”

Geany Morandi: Fac bani și-n Himalaya

Cu alte cuvinte, ai încredere în tine, nu te lăsa doborât de ceea ce se întâmplă în jurul tău și vezi cum poți face bani chiar și din piatră seacă.

Dacă vreți și varianta audio a versurilor din care am extras astăzi sfaturile de educație financiară, click play.

PS: Acest articol, deși pare un pamflet, poate fi tratat cu toată seriozitatea. 🙂

SFATURI FINANCIARE EXTRASE DIN MANELELE ROMÂNEȘTI

38% dintre români nu își urmaresc cheltuielile, iar un procent și mai mare nici măcar nu are precuparea aceasta. Așa că venim în întâmpinarea și pe înțelesul celor care fac milioane de vizualizări pentru clipurile manelelor, fără să știe că, de fapt, versurile ascund și niște sfaturi financiare. Ideea acestui episod a pornit, evident, de la o glumă, dar am zis că este un bun exercițiu chiar și pentru noi să vedem în ce măsură reușim să explicăm educația financiară pe înțelesul “petrecăreților”.

Posted by EM360 Studio on Friday, May 20, 2022
Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau