Ne tot întrebăm cum am putea să le asigurăm o siguranță financiară copiilor noștri și să le oferim, la vârsta maturității (20-21 de ani), un avantaj financiar. Pentru cei mai mulți dintre noi pare un efort pe care nu ni-l permitem, dar asta și pentru că nu avem noi o educație financiară sănătoasă și ne sperie gândul că, din puținul pe care îl avem de gestionat pentru traiul zilnic, trebuie să mai și economisim pentru așa un obiectiv.
Astăzi, vă lăsăm câteva sfaturi și exemple care dovedesc faptul că sumele mici și constante sunt, uneori, mai importante decât sumele mari economisite într-un timp mai scurt. Sfatul principal însă este cumva din afara sferei financiare, și ține mai mult de o bază educațională sănătoasă pe care le-o putem oferi celor mici.
NU ÎI RĂSFĂȚAȚI, oricât de greu vă este să faceți acest lucru! În momentul în care le oferiți ceva trebuie să le dați o valoare. Dacă doar vă roagă frumos și apoi primesc vor asocia cerutul cu recompensa imediată. Și mai este o greșeală pe care o facem aici.
Părinții tind să compenseze timpul nepetrecut cu copiii cumpărând lucruri și satisfăcând orice dorință. Ei bine, de fapt, copiii învață aici plăcerea satisfacței instantanee, pe care apoi o vor căuta toată viața, dar, surpriză, nu o vor mai primi, iar asta va însemna o societate de adulți frustrați și mereu nemulțumiți de ce și cât primesc.
S-a făcut un experiment care se numește “Testul bomboanelor” și care presupune o discuție cu copilul cam în acești termeni: Azi îți dau o bomboană, dar dacă aștepți până mâine îți dau 3. Desigur, puteți lucra la răbdarea copilului cu orice alt exemplu. Ideea este să le exersați răbdarea pentru o recompensă mai mare.
Din studiu a reieșit că cei care acceptă să amâne momentul au o rată de succes în viață de 82% mai mare decât ceilalți.
Revenind la rugăminți, desigur, vorbim aici doar despre rugămințile care implică lucruri materiale. În rest, la o rugăminte imaterială, le puteți da orice: sfaturi, lectii, iubire etc.
Vă mai lăsăm mai jos un mic exercițiu practic pentru cei mici. Apoi găsiți în clipul video variante care încep de la 100 de lei economisiți lunar și care pot aduce în cont 100.000 de euro sau 200 de lei/lunar cu care puteți atinge milionul de lei.
Revenind la exercițiu, luați 3 borcane transparente, pe care scrieți:
1. SALARIU/ECONOMII,
2. DORINȚE/CADOURI
3. TAXE/AMENZI/PENALITĂȚI.
În borcanul de economii, cei mici vor strânge bani din diverse sarcini pe care le fac, dar aveți grijă ce sarcini le dați, să nu picați în altă extremă din care să înțeleagă că totul se face pentru bani. Trebuie să alegeți inteligent anumite sarcini pe care nu le practică în mod normal (ca de exemplu curățenia în propria cameră, lecțiile etc.).
Apoi, pentru dorințe, vor muta banii în borcanul cu cadouri, și veți observa că, deși impresia generală este că se va goli foarte repede acel borcan, copiii vor deveni mai cumpătați, pentru că “vor da de greu” și se vor gândi de două ori înainte de a-și satisface o dorință văzând cât de greu se obțin banii. Foarte important este și cel de-al treilea borcan, cu penalități. Vor vedea că, dacă nu respectă regulile “jocului”, riscă să rămână fără bani.
Cum vă spuneam mai sus, vă lăsăm un video foaaarte interesant și practic pentru a le asigura copiilor noștri un start financiar considerabil în viață, cu un minim efort din partea noastră.