fbpx

Ești dispus să investești în copilul tău 100 de lei lunar? E prea puțin s-ar putea să spui. Copilul meu merită mai mult! Corect, dar cum stai cu educația financiară? Ești genul care pune bani de-o parte lună de lună?

Ei bine, dacă te încadrezi în tipologia “Nu îmi rămân bani pentru economii la final de lună”,  s-ar putea să reconsideri suma de 100 de lei, pentru că ea îți poate aduce 100.000 de lei, după 30 de ani. Desigur, dacă mărești suma, se reduce timpul pentru economii, exact ca în exemplul de mai jos.

O altă variantă, în care nu ești “constrâns” (în ghilimele, pentru că trebuie să fie o decizie asumată, nu o obligație) să economisești pentru perioade lungi, ar fi să strângi câte 200 de lei pe lună, timp de 6 ani. Am luat în calcul 6 ani pentru că am pornit de la vârsta de 15 ani a copilului și ne-am propus să strângem banii aceștia până la împlinirea vârstei de 20 de ani.

Revenim: dacă timp de 6 ani economisim câte 200 de lei lunar, adică 2.400 de lei pe an, am strange 14.400 de lei.

Banii aceștia apoi ar trebui să îi plasăm într-un fond de investiții. În orice ați alege să investiți un randament nominal mediu ar fi undeva la sub 7%, deci la un calcul simplu, după primul an ați putea ajunge la 17.700 de lei economisiți, fără niciun alt efort financiar din partea voastră. Evident, cu cât lăsăm bani mai mult, cu atât sumele accumulate cresc. Dacă ar fi să lăse și copilul vostru moștenire acest plasament investițional, la 60 de ani le-ar putea oferi copiilor lor peste un milion de lei. :))

Foarte mult contează și momentul în care începi să economisești. Am mai spus și în alte ocazii că nu există o vârstă ideală la care să te apuci să pui bani de-o parte. Niciodată nu esti prea tânăr sau prea bătrân, la fel cum cei mai mulți nu sunt prea săraci sau prea bogați. Ține mai mult de un exercițiu financiar, dar un lucru e cert: cu cât te apuci mai repede, cu atât presiunea pe buget este mai mică și poți strange mai mulți bani. Dovadă stă și exemplul de mai jos.

Însă, este esențial să rețineți că pe lângă o sumă mică economisită lunar, mai ai nevoie de două ingrediente: disciplină și răbdare. Apoi, într-adevăr, cu cele 3 elemente poți creiona altfel viitorul financiar, fie că este al tău, fie că este al copiilor sau al nepoților.

Share.

Comentariul tau