„Apocalipsa se apropie! Pregătiți-vă de impact!” Am amestecat aici două replici clasice, două clișee din filmele americane pe care le vedeam noaptea, pe VHS, pe vremea comunismului, înghesuiți într-o cameră de bloc. Prima aparține unui personaj pe care îl vedem și azi pe străzile metropolelor americane transformate în decor de film, „predicatorul”, un tip destul de supărat pe semenii săi și care pretinde că a fost „lovit” de un semn divin.
Cea de-a doua replică descrie o gamă largă de evenimente: de la situația de criză de dinainte de prăbușirea unui avion plin cu pasageri îngroziți până la mai metaforica abordare a crizelor de pe Wall Street. Cele două propoziții se potrivesc perfect pentru a descrie cartea profesorului Mircea Coșea. Doar că domnul Coșea nu este nici un predicator nemulțumit de lipsa de atenție din partea societății, nici un pasager îngrozit de iminența zdrobirii finale și cu atât mai puțin un pilot atins de vreo afecțiune gravă.
<< VIDEO: Profesorul Mircea Coșea a scris acum o nouă carte pe care v-o recomandăm: ”Lumea se Schimbă – România ce face?”. Ascultați-l pe profesor în acest scurt video de mai sus, vorbind despre carte, aici și acum… >>
Din contră, profesorul Coșea face o analiză rece a prezentului și viitorului imediat. În cartea sa, el suprapune, strat peste strat, secvențe în evoluție din economie, societate, viață politică și educație. Rezumatul, chiar dacă nu e nici pe departe atât de clar ca explicațiile pe larg din carte, arată totuși o realitate crudă:
Economiile încetinesc + cresc datoriile publice + corupția e menținută + state puternice își iau măsuri protecționiste + trecerea bruscă la cel de-al patrulea stadiu al revoluției industriale îi bulversează pe mulți oameni + renunțarea la educație + clasa politică răspunde tot mai des prin organizarea unor partide naționalist-populiste, ce folosesc rațiunea în locul emoțiilor când trebuie luate decizii = ?
Acest semn al întrebării e exact cartea pe care o aveți în față. Imaginați-vă o serie de diapozitive pe care le suprapuneți și apoi, având destul de multă lumină în proiector, vedeți rezultatul pe ecranul alb agățat pe perete. S-ar putea să nu ne placă rezultatul, însă imaginile suprapuse surprind, fiecare separat, un adevăr.
România, de la nopțile acelea când ne înghesuiam într-o cameră rece de apartament de bloc comunist ca să vedem filme americane pe VHS a evoluat enorm. Întrebarea e dacă acum, când lumea la care suntem mult mai conectați se transformă incredibil de rapid, țara noastră poate ține pasul. Pentru că alternativa este să ne întoarcem la filme pe casetă video, în timp ce oamenii din jur urmăresc Netflix și HBO Go în realități virtuale. Cosmin Silistraru, www.EM360.ro
Puteți să căutați cartea pe Google, e disponibilă deja online, la editura Libris, dar și la alte câteva librării online sau offline. Detalii pe SITE-ul LIBRIS sau aici, in alte articole pe EM360.
Fiți cu ochii pe postările noastre de pe pagina noastră de FB și pe articolele de pe site și veți afla cum puteți să câștigați/primiți 10 volume pe care vi le vom trimite noi. Între timp, lăsați un comentariu, la postarea despre cartea profesorului de pagina noastră de Facebook EM360 (postare din 1 iulie 2019) și spuneți-ne de ce ați vrea să fiți printre cei care ar putea primi cartea de la noi și, pe scurt, cum vedeți voi România în perioada aceasta a marilor schimbări.
Cover Foto + Ilustratii by LEHEL KOVACS
CLICK & SUBSCRIBE LA CANALUL EM360 de YOUTUBE
LIKE & SHARE: PAGINA DE FACEBOOK EM360
#EM360 #EM360Studio #OutOfTheBox #EM360OutOfTheBox#EM360cuAdiManiutiu
#EconomyAndMore360 #EntertainmentAndMore360