Explic, în doar câteva minute, ce e bine să știi și cum stă treaba cu pensiile, de ce sistemul e în colaps și ce e destul de probabil să se întâmple cu plata și repartizarea pensiilor publice în următorii ani. La noi, dar și în Europa, deficitele sunt uriașe: la noi vreo 35%, în lume peste 50%. Pâna-n 2050, în ritmul ăsta, gaura globală la pensii va depăsi 400 de trilioane de dolari, adică de câteva ori economia mondială, în valori de azi.
Asta în timp ce la noi, în condițiile unei creșteri economice de 4%-5% unii inconștienți vor să arunce țara în criză, să o detoneze, cu o creștere de 40% a punctului, în septembrie. E sinucidere financiară și populism. În schimb, pilonul 2 văd că merge foarte bine în ultima vreme, ponderea lui ar trebui crescută. M-aș orienta și spre Pilonul 3. Oricum, soluția e în educație financiară, economii și investiții private, făccute din timp, nu în pensia publică.
Așa că despre pensia asta clasică, de stat, mai ales voi, cei sub 45 de ani, uitați de ea. Uitați! Pensia publică, in forma de azi, va dispărea f. curând – într-un fel sau altul – fie prin creșterea vârstei de pensionare, fie prin transformarea ei, pe criterii economice, în pensie socială. Mai discutăm, mai vedem, dar gândul vi-l puteți lua deja. Nu vă bazați pe alții, ci puneți mâna și plănuiți pentru mai târziu! Dacă vreți pensie (rentă viageră) investiți și în altceva, nu vă bizuiți pe cea de la stat.
LIKE & SHARE: PAGINA DE FACEBOOK EM360
#EM360 #EM360Studio #EM360cuAdiManiutiu
#EconomyAndMore360 #EntertainmentAndMore360