Citesc trei ştiri care confirmă deplin faptul că cea mai persistentă criză, după cea post-COVID şi cea a resurselor de energie, este cea a preţurilor. Care va scutura multe guverne şi populaţii aflate sub presiune, vlăguite de turbulenţele ultimilor 4 ani.
Prima ştire : oferta mondială de gaze naturale va scădea în următoarele decenii fără noi investiţii, ceea ce va conduce la şocuri de preţ mai grave şi mai frecvente decât cele înregistrate în ultimii doi ani, a avertizat joi un grup de lobby pentru industria gazelor, transmite Bloomberg.
În pofida cererii solide pentru gaze naturale, care să acţioneze ca un combustibil de tip punte în tranziţia energetică, oferta este aşteptată să scadă după reducerea cu 58% a investiţiilor în perioada 2014-2020, a subliniat International Gas Union.
A doua ştire : pierderile înregistrate în acest an de sectorul cerealelor şi oleaginoaselor din Ucraina ar putea trece de 3,2 miliarde de dolari, din cauza costurilor ridicate cu logistica şi majorările de preţuri la combustibili şi îngrăşăminte, ceea ce ameninţă să ducă la reducerea suprafeţelor însămânţate în următorii ani, au avertizat joi asociaţiile fermierilor, transmite Reuters.
A treia ştire: Preţul uleiului de măsline continuă să împingă în sus costul felurilor tradiţionale de mâncare din Italia şi Spania, chiar dacă inflaţia de bază este în scădere în Europa, transmite Bloomberg.
Indicii lunari Pizza Margherita şi Paella, calculaţi de Bloomberg, care utilizează datele statistice oficiale pentru a calcula cât de mult trebuie să cheltuie o gospodărie din Italia şi una din Spania pe ingredientele necesare pentru a găti felurile respective de mâncare, au crescut cu 8,2%, respectiv 20,6% în luna septembrie 2023 faţă de luna septembrie 2022.
Dacă acestui tablou de mai sus îi adăugam durerea de cap imensă a majorităţii guvernelor generată de împrumuturile masive, datoriile amplificate şi dobânzilor mult prea mari, l-aş întreba pe Adrian Măniuţiu încotro ne îndreptăm?
Răspunsul, într-o emisiune viitoare….