fbpx

În februarie 2023, Consilium Policy Advisors Group, împreună cu FPPG, au dat publicității un important studiu, cu titlul Contribuţia industriei de petrol şi gaze la economia României. Această a 2-a ediție se referă la prima jumătate a anului 2022, o perioadă de creștere pentru domeniul nostru, desfășurată însă pe fondul unor turbulențe geopolitice ce influențează economia românească și mondială.

Studiul este disponibil pe site și vă invit să-l parcurgeți pentru a avea o imagine cât mai clară asupra industriei de petrol și gaze naturale.

Concluzia  principală a  este că rolul sectorului de petrol și gaze din România a crescut exponențial de la începutul acestui deceniu. Abordarea științifică, folosită de Dr. Laurian Lungu, specialist în  macroeconomie, pentru a scoate în evidență dimensiunea economică directă a acestui sector nu necesită elaborări suplimentare și subliniază cât de importantă este această industrie.

Stabilitate într-un moment marcat de schimbări. Cifrele grăitoare ale implicării

Impactul total al industriei noastre asupra economiei (inclusiv efectele directe, indirecte și induse) este mai mult decât semnificativ, crescând de la 3,1% din PIB în 2020 la 4,1% din PIB în 2021 și aproximativ 8% din PIB doar în 2022. Cifra de mai sus subestimează impactul real al sectorului în economie, având în vedere că unele dintre companii nu au făcut parte din sondaj.

Pe lângă creșterea datorată redresării economice după pandemie și efectul investițiilor susținute în ultimii 10-15 ani, o parte semnificativă a acestui câștig este atribuită creșterii prețurilor petrolului și gazelor naturale în întreaga lume. Totuși, impactul pozitiv asupra economiei sectorului petrol și gaze din România a facilitat noi instrumente construite de stat pentru a atenua numeroasele simptome ale unui deceniu complicat din multiple perspective.

Necesitatea acestui sector în vremuri dificile a fost dovedită cu recurență istorică încă de la începuturi. Criza energetică a fost percepută ca o amenințare mai serioasă decât orice altceva de către un număr semnificativ de europeni, timp în care românii aveau deja scheme de compensare care erau finanțate prin impozitarea acestui sector Amenințările la adresa securității aprovizionării și blocajele în mixuri energetice slabe sunt, din fericire, preocupări marginale pentru România în acest moment, datorită producției locale de petrol, dar cel mai important, de gaze naturale.

Gazele naturale – contribuție semnificativă la prosperitatea națională

Gazul natural este probabil cea mai importantă sursă de energie în prezent, jucând un rol semnificativ în menținerea securității aprovizionării pentru majoritatea țărilor din întreaga lume. Popularitatea gazelor naturale ca sursă de combustibil se datorează caracteristicilor sale de ardere curată, accesibilității și versatilității.

Astfel, securitatea aprovizionării cu gaze naturale este esențială pentru asigurarea fiabilității și disponibilității economiei europene. O aprovizionare sigură cu gaze naturale oferă predictibilitate, coerență și poate satisface cerințele publice și industriale ale utilizatorilor săi fără întreruperi. Acest lucru poate fi realizat printr o combinație de factori, cum ar fi o infrastructură robustă și flexibilă, surse de aprovizionare fiabile și multe alte aspecte care fac parte din dialogul nostru constant cu autoritățile.

Sperăm să vedem că producția românească va crește în următorii ani, mai ales prin proiecte offshore și onshore, care vor consolida rolul acestei țări în noua arhitectură de securitate energetică a regiunii din care face parte. Prin această industrie, România are potențialul și responsabilitatea de a avea un impact mai mare în remodelarea securității est europene în toate dimensiunile sale și îmbunătățirea nivelului de trai al românilor.

Acest lucru se realizează în principal prin impozite de la contribuabilii majori ai acestei industrii, care reprezintă o sursă vitală de venituri pentru România, oferind resursele necesare pentru finanțarea serviciilor publice, promovarea creșterii economice, reducerea inegalității veniturilor, plata datoriilor guvernamentale și promovarea stabilității sociale.

Acest studiu reconfirmă faptul că industria gazelor naturale rămâne un sector strategic pentru România. Vă asigurăm că ne înțelegem bine rolul și rămânem conștienți de așteptările ce ne vizează, pe care vrem să le onorăm și în viitor, aparând interesele românilor, de astăzi și din viitor. Implicarea noastră nu se limitează la contribuția economică pe care o aducem an de an, ci dorim să fim în continuare un coechipier solid și real, un furnizor de securitate energetică și echilibru, atât în contextul turbulențelor geopolitice pe care le traversăm, cât și în contextul tranziției către decarbonare.

De peste 150 de ani, fără încetare, rămânem un stâlp al stabilității și al parteneriatului în țara noastră. În încheiere, ne asumăm un mesaj clar: suntem aici pentru a construi viitorul împreună cu toți cei care cred în România.

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau