fbpx

Vă întrebați probabil de ce prețul carburanților nu se modifică în funcție de fluctuațiile prețului barilului de petrol. De fapt, se modifică, dar, de principiu, doar în SUS. De ce, totuși, în perioade în care prețul este jos nu se ieftinesc și combustibilii?

Răspunsul este cât se poate de simplu: în momentul în care petrolul se scumpește, companiile tind să facă provizii, pentru a nu se ajunge în impas cu stocurile, ceea ce înseamnă că indiferent dacă barilul scade, prețul de la pompă rămâne sus, pentru că trebuie acoperite costurile anterioare.

Dacă luăm în calcul că industria cumpără și în perioadele în care valorile petrolului sunt mai scăzute (deci, ca o consecință firească, ne-am aștepta și la o ieftinire a carburanților), situația la pompă tot nu ar fi cu mult diferită, pentru că inflația și variațiile pieței valutare “mușcă din cașcaval”, iar prețurile benzinei și ale motorinei rămân ridicate.

Mai jos, în clipul video, aveți toate explicațiile necesare pentru a înțelege de ce am asistat la această scumpire accelerată a carburanților.

Ce am putea face pentru a mai tempera aceste scumpiri? Instinctiv poate că ați spune că statul trebuie să intervină și să plafoneze cumva prețurile, însă această variantă se exclude din start, pentru că ar însemna să își taie singuri din venituri, având în vedere că 40% din prețul carburanților ajunge în vistieria națională.

Ce ar putea face, în schimb, autoritățile ar fi să țină inflația sub control. Altfel, la vară se vor încinge și mai tare spiritele pompă, cu un 10 lei/litrul de combustibil.

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau