Mulți dintre noi ne amintim cum în copilărie desfăceam jucăriile ca să vedem ce e în ele și apoi le făceam la loc… mai puțin cîteva piese care rămîneau pe dinafară. Martin Garcia are și el astfel de amintiri, doar că și-a dat seama că o jucărie construită la el în casă nu are nici un impact asupra altor oameni.
Dacă pornești de la visele din copilărie, povestea mexicanului Martin Garcia pare firească. Un lung șir de construcții și dezasamblări și asamblări care s-au ambinat cu trecerea timpului și cu experiența pe care a acumulat-o tînărul inginer. Pînă cînd sentimentul că jucăria construită în casă nu va ajuta pe nimeni a primit un răspuns: ” ce-ar fi dacă aș crea un sistem de energie solară de pe urma căruia ar putea beneficia oamenii și cei ce au cea mai mare nevoie? Comunitățile marginale, care nu sunt conectate la rețea. Apoi am făcut un studiu și am descoperit că aproximativ 2 -2,3 milioane de oameni din Mexic nu au acces la rețea și asta doar în Mexic. La nivel global este vorba de 1,2 – 1,4 miliarde de oameni.”
Sînt, de fapt, mii de povești în acest parcurs al lui Martin. Inclusiv momentul acela cînd o femeie a spus, printre lacrimi, că e norocoasă că vede pentru prima oară lumină artificială în casa sa.
Martin Garcia a fost la Ashoka România și și-a spus povestea pe scenă. S-ar putea să ne ofere multora dintre noi răspunsurile pe care le căutăm de demult, din copilărie.