fbpx

Marea Neagră rămâne o apă…tulbure. După renunțarea americanilor de la ExxonMobil la proiectul de exploatare a zăcămintelor de gaze naturale din zona offshore de mare adâncime, și polonezii de la PGNiG s-au retras din acest proiect. Vestea a fost dată de ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, într-un interviu oferit în exclusivitate în cadrul emisiunii Energy Trends, o nouă marcă a EM360. Împreună am discutat despre principalele schimbări care se anunță în sectorul energetic românesc, inclusiv despre planurile pentru dezvoltarea energiei nucleare și tranziția către un sector energetic mai sustenabil. 

Așadar, care este viitorul gazelor naturale din Marea Neagră? Cine va veni în loc și când ar putea începe exploatarea din perimetrul Neptun Deep? De acest combustibil depind foarte multe investiții în capacități noi de producție a electricității, vitale pentru securitatea energetică a țării, care a ajuns dependentă de importurile de electricitate.

Imediat după întoarcerea sa din Franța, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a oferit miercuri pentru EM360 un interviu în care am dezbătut principalele lucruri negociate de reprezentanții statului român cu partenerii francezi. Energia nucleară a fost un punct central al discuțiilor, în condițiile în care România caută sprijin pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și retehnologizarea unității 1.

Ministrul Energiei a prezentat perspectivele sectorului nuclear în România.

Virgil Popescu: Cum se va face finanțarea pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavodă.

Investitorii în proiectul construirii reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, evaluat la circa 7 miliarde de euro, vor beneficia de mecanismul denumit contracte pentru diferență, prin care acestora li se garantează un preț fix de vânzare a energiei  pe o anumită perioadă de timp. Potrivit informațiilor EM360, acest preț ar putea fi dublu față de cel al pieței. Ce ne-a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu, despre acest subiect:

Romgaz ar putea lua locul Exxon. Caragele, posibil mai mare ca Neptun Deep

Compania poloneză de stat PGNiG a renunțat la a mai face parte din consorțiul care negocia preluarea participației ExxonMobil în perimetrul românesc Neptun Deep, ne-a declarat, în exclusivitate la EM360, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

Ce soluții caută acum statul pentru ca această investiție de miliarde de euro să fie totuși realizată? Chiar dacă Exxon s-a retras din acest proiect, americanii au în continuare un interes pentru piața românească de gaze naturale, dar și pentru cea a energiei nucleare.

Multe state europene au anunțat un calendar de renunțare completă la cărbune, date fiind politicile de protecție a mediului tot mai accentuate.

Când va face România acest lucru și cum ne asigurăm că fostele zone miniere nu rămân în urmă?

În contextul schimbărilor climatice care reconfigurează agendele politice ale tuturor statelor membre UE, ministrul Economiei ne-a vorbit pe scurt despre strategia Guvernului pentru o Românie verde, digitalizată și rezilientă pentru noua generație.

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau