Asociația Energia Inteligentă vă invită marți, 16 februarie, ora 10.00 la masa rotundă ”Viziune, strategii și politici în domeniul gazelor naturale pe piața unică a energiei în perspectiva anului 2050”. Evenimentul va avea loc în limba engleză și va fi transmis pe pagina de Facebook a asociației: facebook.com/energiainteligenta.
Europa și-a propus ca până în anul 2050 emisiile de dioxid de carbon să ajungă la net-zero, cu o țintă intermediară de reducere a emisiilor cu 55% până în anul 2030 comparativ cu nivelul emisiilor din 1990.
Pentru a reuși îndeplinirea acestor ținte, UE va trebui să treacă printr-o perioadă de tranziție energetică care va reconfigura sistemul energetic pentru a putea atinge scopurile stabilite. La ora actuală nu este clar cum va arăta acest sistem energetic fiind nevoie de viziune pentru a crea un sistem capabil să asigure atât securitatea energetică a Europei cât și emisii net-zero de CO2.
Gazul natural reprezintă o componentă esențială a sistemul energetic European actual, jucând un rol important în asigurarea securității energetice.
Vom încerca sa ne imaginam ce rol va avea gazul natural în acesta tranziție energetică. În domeniul gazelor naturale planificarea este importanta pentru că vorbim de proiecte care presupun investiții considerabile și se realizează pe intervale mari de timp. Având în vedere aceste lucruri e important de știut ce strategii sunt adoptate de jucătorii de pe piața gazelor pentru a se asigura că investițiile lor vor fi profitabile în viitor.
Uniunea Europeană este un actor important în această tranziție energetică și a adoptat câteva documente programatice referitoare la gazele naturale în cadrul European Green Deal cum ar fi Strategia Metanului.
Ne propunem să discutăm în ce fel vor afecta noile politici europene din domeniul gazului natural companiile din domeniu, ce oportunități sunt atât pentru companii dar și pentru state pentru a fi mai bine pregătite pentru această trecere la o lume cu emisii net-zero de carbon până in anul 2050.
Împreuna cu:
James Watson este Secretar General la Eurogas, funcție pe care o deține din ianuarie 2019. Deține un doctorat în Comerț Internațional și Legislație de Mediu la Universitatea din Leeds. Eurogas este o asociație care reprezintă sectorul gazelor naturale european, în raport cu instituțiile Uniunii Europene. Scopul principal al Eurogas este să evidențieze rolul major pe care gazul natural îl are într-un sector energetic european competitiv și sustenabil.
Aura Sabadus este journalist cu experieță, specializat pe piețele de gaz din Europa de Est și Turcia care lucrează în prezent la ICIS un furnizor de date și știri referitoare la piețele de energie, cu sediul în Londra. Deține un doctorat in Relații Internaționale de la King’s College Londra și a scris numeroase articole pentru publicații academice și de specialitate.