Care sunt oportunitățile de finanțare prin fonduri europene pentru anul 2022, cum arată calendarul de lansare al acestora sau care sunt specificațiile tehnice ale celor mai importante apeluri de proiecte? Sunt doar câteva dintre preocupările celor interesați de banii europeni.
Reprezentanții mediului de afaceri, ai autorităților publice abilitate și ai mediului bancar au încercat să pună cap la cap informațiile pentru a lega un fir logic, în condițiile în care 70% dintre acești bani trebuie contractați în acest an. Însă, dacă vrem ca aceste fonduri să producă efecte benefice în piață și să susțină în mod real dezvoltarea mediului de afaceri, trebuie să renunțăm la concurența dată între consultanți și să trecem la cea dintre proiectele care pot să ofere garanții în acest sens. În plus, toți speakerii evenimentului “vorbIMM despre fonduri”, organizat de CNIPMMR, s-au pus de acord că ghidurile trebuie să ajute, nu să încurce.
Florin Jianu, președintele consiliului, a făcut o scurtă trecere în revistă a programelor deja funcționale spre care se pot îndrepta antreprenorii interesați de accesarea fondurilor europene.
IMM-urile reprezintă esența economiei europene și dacă vrem să facem față provocărilor, trebuie să ne asigrăm că ele funcționează. Prin urmare, trebuie susținute financiar și trebuie să le oferim oportunități finanaciare. Momentan beneficiem de 46 de miliarde de euro din partea Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 și sunt 27 de miliarde de euro din PNRR, care, teoretic, sunt destinate autorităților publice, însă oportunitățile financiare pentru mediul de business vor fi nenumărate, a spus europarlamentarul Victor Negrescu, în cadrul conferinței VorbIMM.
Secretarul General al CNIPMMR, Sterică Fudulea, a explicat de ce este important să avem o gamă variată de programe de finanțare, în funcție de domeniul de activitate, dar și de gradul de dezvoltare al afacerilor. În lipsa lor, ajutorul financiar oferit nu este conform cu realitatea. Ba chiar ar putea face și mai mult rău.
În ceea ce privește viitoarea perioadă de finanțare, discuțiile cu Uniunea Europeană sunt active și încă se negociază, a declarat în cadrul conferinței “vorbIMM”, Vladimir ROVINȚESCU, Director general AMPOCU. De asemenea, el a făcut și o scurtă trecere în revistă a oportunităților pe care le vor avea la dispoziție antreprenorii.
Așadar, antreprenorii vor avea suficiente instrumente financiare la îndemână și vor putea face schimbări, cu condiția să se informeze din surse sigure și să participle la consultări. Roxana Mînzatu, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, a subliniat și importanța voucherelor, ca sursă de venit pentru mediul de afaceri. Această facilitate acordată diverselor categorii sociale, se va întoarce tot în economie, explică ea.
Chiar dacă lucrurile se mișcă încet pe partea de finanțare europeană, luna aceasta am putea avea o deschidere de apel, atât pentru IMM-uri, cât și pentru companiile mari, a anunțat Oana Bâra.
În ceea ce privește voucherele acordate de Guvern pentru diferite categorii, specialiștii spun că acestea nu trebuie privite ca niște cheltuieli, ci ca investiții. Acest tip de facilitate poate însemna mai mulți angajați, mai multe companii funcționale și, implicit, mai multe taxe.
„vorbIMM despre fonduri europene 2021-2027” a fost un eveniment realizat de CNIPMMR, susținut de BCR și Sodexo și de partenerii media: EM360, Bursa, Financial Intelligence, Financial Market, Start-up.ro, CECCAR Business Magazine.