fbpx

Știrea pe scurt a fost așa: locuitorii de pe o stradă dintr-o mare comună de lîngă București și-au parcat mașinile alternativ pe cele două sensuri ale drumului, pentru a-i bloca pe șoferii care circulă, zi de zi, cu viteză mare pe acolo. Au ales să nu mai aștepte „dreptatea” autorităților.

Pe larg, și cu interpretare a faptelor, știrea e așa: sătui de lipsa (repetată) de reacție a autorităților locale și a poliției la plîngerile lor, mai mulți locuitori din Corbeanca, una dintre cele mai mari (și bogate) comune de la marginea Bucureștiului au decis să își facă singuri dreptate.

Drumul pe care stau e folosit de tot mai mulți șoferi pentru a ocoli aglomerația de pe șoseaua principală. Doar că o bună parte dintre aceștia uită că sînt într-o zonă rezidențială și depășesc cu mult viteza legală. De aceea, cei care locuiesc pe acest drum au hotărît să își parcheze mașinile astfel încît să îi forțeze pe cei care trec pe acolo să meargă încet.

Pentru mine, acest gest arată că oamenii nu doar că și-au dat seama de clivajul enorm dintre „agenda” politicienilor și nevoile reale ale alegătorilor, ci și că sînt dispuși să facă singuri ceva dacă autoritățile nu răspund.

ZIUA ALEGERILOR GRELE
sursa foto: Cristi Miclea/ Facebook

Scena surprinsă în imagine s-a petrecut cu cîteva zile înainte de alegerile locale. În comuna Corbeanca, trei candidați meritau să fie luați în calcul: primarul în funcție, care fusese în atît de multe partide încît probabil că nici alegătorii lui fideli nu putea spune sigur din partea cărui partid urma să candideze, un candidat USR și unul din partea PLUS.

La doar 30 de kilometri distanță, la București, USR și PLUS formau o alianță. La Corbeanca, acest lucru nu s-a întîmplat, deși estimările de vot îl arătau pe cadidatul PLUS mult înaintea celui de la USR. Au existat chiar apeluri pe unul dintre grupurile de Facebook ale comunei către candidatul USR să renunțe la candidatură și să îl susțină public pe cel de la PLUS.

Alegeri grele, desigur.

Primarul în funcție e primar de vreo 3 mandate. Rezultatele sale vorbesc de la sine: la alegerile din urmă cu 4 ani, primarul promitea, printre altele, un parc, un cămin cultural.

Înainte de alegerile de anul acesta, primarul a promis, printre altele, un parc, un cămin cultural… aceleași pe care nu reușise să le construiască în ultimii 4 ani! În rest, comuna se dezvoltă încet și haotic, departe de ceea ce putem vedea, de exemplu, în cel mai mic sat din Ungaria.

Rezultatul alegerilor e următorul: candidatul PLUS a luat undeva pe la 1200 de voturi, cel USR 400.

Primarul a rămas în funcție cu ceva mai mult de 1400 de voturi.

Dacă USR și PLUS s-ar fi înțeles și ar fi pus mai presus de ambițiile personale nevoile comunității, atunci candidatul PLUS ar fi devenit primar. Alegeri grele…

Ce s-a întîmplat în Corbeanca e doar un exemplu. Dacă (încă) Opoziția din Parlament nu va reuși să își schimbe din temelii modul de a se raporta la nevoile reale ale românilor, nu doar că politicienii de aici riscă să-și vadă partidele distruse de explozii la fel de „spectaculoase” ca niște petarde (enervante) de Crăciun, ci vor lăsa loc unor reacții tot mai ferme din partea alegătorilor.

Reacții ca aceea, la limita legii, a locuitorilor care și-au parcat mașinile pe un drum intens circulat. Iar de aici pînă la a-și apăra satul sau cartierul de răufăcători în patrule organizate și, cine știe, înarmate, mai e doar un pas.

Cam ca de la ordine la dezordine socială.

Share.

Comentariul tau