fbpx

Economia românească a fost greu încercată în anul 2020, marcat de pandemia de coronavirus, iar contribuţiile la bugetele de stat, centrale şi locale se dovedesc extrem de importante pentru a se spera la o revenire. Au existat mai multe domenii de activitate scutite de plata dobânzilor şi o serie de facilităţi acordate de statul român, pentru sectoarele direct afectate de pandemie, dar şi companii care au contribuit din plin la redresarea bugetului.

Astfel, Grupul Transilvania General Import-Export sau European Food&Drinks, avându-i ca acționari pe
Ioan Micula și Viorel Micula, a plătit, în perioada decembrie 2019-decembrie 2020, către bugetele de stat centrale şi locale, impozite şi taxe în valoare de 531.718.212 lei, reprezentând echivalentul a 110.774.627 euro. De altfel, la finalul anului 2020, companiile nu înregistrau datorii la bugetele de stat, asa cum rezulta și din certificatele fiscale emise de Ministerul Finanțelor.

În plus, companiile Grupului au depus eforturi susţinute pentru a achita la timp salariile angajaților şi a plăti la scadență taxele şi impozitele, contribuțiile sociale și cele la bugetul de pensii, într-o perioadă în care cheltuielile bugetare sunt foarte mari. Un raport al Ministerului de Finanțe arăta că, în primele 7 luni ale anului 2020 era înregistrat un deficit de 49,68 miliarde lei (adica 4,7% din PIB), prognozele Consiliului Fiscal pentru finalul anului fiind chiar mai pesimiste.

Conform aceluiași raport, evoluţia nefavorabilă a încasărilor bugetare vine ca urmare a crizei sanitare precum şi a amânării plăţii unor obligaţii fiscale de către agenţii economici (12,5 miliarde lei doar în prima jumătate a anului 2020). În prezent există o presiune uriaşă pe bugetul de stat iar plata la timp a contribuţiilor reprezintă o gură de oxigen, astfel putându-se plăti la timp pensii şi alte cheltuieli sociale. În continuare, companiile din Grupul European Food&Drinks fac eforturi pentru menținerea locurilor de muncă ale angajaţilor contribuind deci la bugetul de stat.

Companiile din Grupul European Food&Drinks plătesc de 30 de ani contribuții la bugetele de stat

Grupul European Food&Drinks a fost înființat în 12 octombrie 1990. Este localizat în nord-vestul țării, într o zonă defavorizată şi reprezintă una dintre cele mai longevive investiții din România. Este şi unul dintre cei mai mari angajatori români, înregistrând în medie aproximativ 10 mii de angajați anual. A contribuit masiv la dezvoltarea zonei din depresiunea Beiuşului, prin crearea de locuri de muncă dar şi prin impactul benefic asupra celorlalte ramuri economice, de-a lungul lanțului de producție-distribuție.

Astfel a putut fi susținută şi activitatea furnizorilor, a prestatorilor de servicii, de utilități, sau a fermierilor. În ultimul deceniu, companiile Grupului bihorean au plătit la bugetele de stat, locale și în salarii miliarde de euro, fiind printre puținele firme autohtone a căror activitate contribuie semnificativ la bugetul de stat, ceea ce duce la susţinerea educaţiei, a sistemului sanitar şi la dezvoltarea infrastructurii.

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau