fbpx

Vineri, 24 martie, a fost o zi spectaculoasă pentru ASFOR și invitații săi la conferința organizată în pădure, lângă Poiana Țapului, județul Prahova.

Peste 60 de reprezentanți ai mediului de afaceri, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Gărzii Forestiere Naționale, parlamentari, cadre universitare și studenți, jurnaliști și membri ai unor organizații neguvernamentale au răspuns invitației noastre și le mulțumim!

Am avut ocazia să parcurgem împreună traseul lemnului în pădure: recoltare, transport în platforma primară, debitare, sortare și producerea de biomasă din deșeuri lemnoase. Toate procesele realizate cu utilaje moderne, performante și prietenoase cu mediul. Am văzut în acțiune un forwarder de ultimă generație și un skidder controlat de operator de la distanță, prin radio-comandă, iar utilajul de colectare și comprimare a deșeurilor (press collector) a fost prezentat la lucru în platforma primară.

Am spus-o de fiecare dată când am avut ocazia: lemnul este un produs vital pentru societatea noastră; nicio economie nu poate funcționa fără lemn. Creșterea sectorului forestier și, practic, a întregii noastre economii, se bazează pe două lucruri fundamentale: echilibrul și investițiile.

Echilibrul la care ne referim este legat de cele trei funcții ale pădurii: economică, socială și de mediu.

Toate sunt la fel de importante. În același timp dorim să atragem atenția încă o dată că subfinanțarea sectorului este cronică. Menținerea echilibrului și gestionarea durabilă a pădurii sunt direct legate de finanțarea sectorului forestier. Statele dezvoltate investesc în această resursă regenerabilă și au programe de finanțare pentru ca lemnul să ajungă în piață și în casele oamenilor.

Am organizat acest eveniment și pentru a pune accentul pe producerea de tocătură. Criza energetică globală arată limpede că tocătura este o soluție viabilă pentru producția de energie termică. Este o sursă locală de energie regenerabilă, așa cum este definită la nivelul Uniunii Europene. Iată că tocătura poate fi produsă chiar în zona platformelor de exploatare a lemnului din pădure. 

ASFOR continuă astfel seria conferințelor dedicate sectorului forestier, cu organizarea de întâlniri de informare, instruire și formare în pădure, în parchetele în exploatare și în fabricile de prelucrare a lemnului.

Sectorul forestier trebuie și merită să fie cunoscut, înțeles și apreciat pentru importanța sa în economia țării noastre.

Împreună suntem mai puternici și putem contribui la dezvoltarea organică a economiei țării noastre!

Ciprian Dumitru Muscă, Președinte ASFOR

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau