fbpx

Încercăm în acest articol să răspundem unora dintre întrebările care îi frământă pe oameni în această toamnă:

  1. Este acum un moment bun de luat o locuință?
  2. Este acum un moment bun de luat un credit?
  3. Este acum un moment bun de căutat job nou?
  4. Este acum un moment bun de pornit o afacere?

Răspunsul, per ansamblu, este “DA!”. Dar, ca de fiecare dată, depinde și de context și de alte câteva detalii la care trebuie să fim atenți.

În cazul locuinței, de exemplu, nu mai plecați urechea în stânga și-n dreapta la afirmații fataliste cum că suntem într-o bulă imobiliară și piața ar urma să scadă. Realist vorbind, semnele că nu se va întâmpla asta sunt clare: cererea este mare, deci stocul este scăzut, construcțiile bune se vând chiar înainte de a fi terminate, prețul materialelor de construcții este în continuă creștere și așa mai departe.

Deci, dacă vreți să cumpărați un imobil, puteți face achiziția acum. Stabiliți însă clar scopul pentru care faceți acest pas. Este o investiție, este o nevoie de un spațiu personal sau este un moft? Răspundeți sincer și analizați bine motivul, și dacă faceți un credit nu vă îndatorați cu ratele mai mult de 40% din venit, spun analiștii, dar noi am recomanda pentru siguranță, în această perioadă incertă, să nu vă îndatorați mai mult de 15%.

Și, pentru că tot am ajuns la partea de creditare, asigurați-vă că aveți capacitatea (adică aveți niște bani puși deoparte) să plătiți minimum 3 luni în cazul în care apare o situație neplăcută, cum ar fi pierderea locului de muncă. De ce sunt importante aceste 90 de zile? Pentru că reprezintă un timp suficient în care vă puteți repune pe picioare din punct de vedere financiar.

Bun, ar mai fi întrebarea “În ce monedă plătim creditele? În lei sau în valută?”. Regula de aur spune că ne împrumutăm în moneda în care ne încasăm salariul. Inflația deja își pune amprenta și pe valute, așa că nu este cazul să ne lăsăm păcăliți acum de dobânzi ceva mai mici pentru euro, de exemplu.

Alte două întrebări care ne dau bătăi de cap în această toamnă ar fi dacă este cazul să ne schimbăm jobul sau, de ce nu, să pornim o afacere. Am tot spus că este o decizie foarte personală aceea de a ne schimba locul de muncă, însă putem să ținem cont și aici de câteva sfaturi care să ne ajute să facem acest pas în siguranță.

În primul rând, mai ales în vremuri în care totul este instabil în jur, găsiți mai întâi alternativa și apoi faceți pasul. Concret, găsiți mai întâi următorul loc de muncă și abia apoi vă puteți da demisia. Altfel riscați să puneți pe voi o presiune financiară prea mare și veți face greșeli. Veți accepta poate, din disperare, un post care nu vă asigură nici veniturile dorite, nici nu vă satisface nici avansarea în carieră la care visați.

Dacă tot vreți să faceți o schimbare, analizați bine cât de sigur este domeniul în care vreți să vă reorientați, mai ales că noua normalitate închide, dar și deschide multe porți acum.

Dacă, în schimb, vă tentează ideea unui business propriu, atunci aveți o altă serie de întrebări la care trebuie să răspundeți înainte de a vă aventura, evident, presupunând că aveți deja un capital de start:

Aveți piață pentru ideea vostră sau știți să o creați?;

Ați testat ideea? Adică sunt oameni interesați să cumpere ceea ce propuneți voi?

Și pentru că tot suntem la capitolul întrebări, vă mai spunem un lucru: nu vă gândiți prea mult dacă este momentul să faceți un business sau nu. Cu cât așteptați mai mult cu această întrebare în minte, cu atât înseamnă că nu aveți curajul de a ține frâiele unei afaceri.

Căci, da, antreprenoriatul presupune muuult curaj (și disciplină), iar dacă nu îl aveți, înseamnă că poate nu este pentru voi lumea afacerilor. În încheiere, vă lăsăm o carte al cărei subiect v-ar putea da imboldul de care aveți nevoie în luarea deciziilor. Sfatul general ar fi să nu așteptați nimic, ci să vă croiți singuri drumul.

“Deșertul tătarilor” – Dino Buzzati

Share.

Comentariul tau