fbpx

Viața e din ce în ce mai scumpă, salariile nu ne ajung de la o lună la alta și sunt unii care tot vorbesc despre economisire (printre care și noi). Pare un scenariu tras de păr, așa-i? Ei bine, nu!!! T

Toată povestea cu economisirea nu e utopică, ci are niște rădăcini foarte simple, plecând de la bugetul personal. Mai exact, ce facem cu banii începând din ziua de salariu, cum îi organizăm. Trăim într-o țară în care 70% dintre romani nu rămân cu bani de la o lună la alta, indiferent de cât caștigă, iar din venitul lunar doar 0,4% îi alocă investițiilor.

Cu alte cuvinte nu este o problemă doar a celor cu bani puțini, ci e o problemă de mentalitate colectivă.

Și nu o spunem noi, ci Institutul Național de Statistică. Așa arătau procentele în 2019. Ei, dacă te afli în această situație, dacă tot ce căștigi într-o lună se epuizează la finalul ei, un buget personal te va ajuta să observi cum ai putea să reduci din cheltuieli. Trece pe o hârtie într-o parte veniturile și în cealaltă parte toate cheltuielile efectuate în ultima lună sau în ultimele două luni. Acest pas te va ajuta să înțelegi pe ce se duc banii și să stabilești cum să-ți gestionezi cheltuielile. Ai fi surprins să vezi cum arată o astfel de radiografie. După ce ai încheiat cu acest exercițiu și ți l-ai însușit, vei vedea cum lună de lună “apar bani în plus” la tine în casă.

Pentru a-ți fi mai ușor, ia 3 plicuri la încept de lună și pune de-o parte 50% din ce câștigi pentru necesitățile zilnice, adică (hrană, utilități, rate, transport etc), 30% baga-i în cel de-al doilea plic pe care scrie “Timp liber”/”Distracție”, căci, nu-i așa?, nu suntem sclavii banilor sau ai locurilor de muncă, ci trebuie să ne mai și bucurăm de viață.

Și, în fine, în al treilea plic pune restul de 20% pentru economii. Poate la început o să îți fie greu să te lipsești de 20% din câștig, dar poți începe cu sume mai mici. Chiar și 50 sau 100 de lei puși de-o parte în fiecare lună vor conta, iar exercițiul te va motiva în timp să crești sumele. Spor să aveți! Dacă nu v-ați lămurit pe deplin, aveți și un video mai jos, cu mai multe explicații. Enjoy your money!

 

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau