fbpx

În perioada sărbătorilor de regulă se întâmplă ca oamenii să aibă ceva bani puși de-o parte. Fie pentru cadouri, fie pentru vreo petrecere sau pentru o vacanță de câteva zile. Ei bine, tot acum apar des și țepele financiare, așa că stați departe de “ponturi” care vă promit că vă puteți îmbogăți peste noapte și păstrați-vă economiile pentru scopul inițial. Mai ales că și hackerii din zilele noastre sunt din ce în ce mai “deștepți” și există acum platforme care la un singur click vă pot fura identitatea și datele de card. Vă prezentăm mai jos câteva scheme prin care vă puteți pierde banii foarte ușor pe internet.

1. Cea mai răspândită schemă este schema de tip Ponzi, numită după cel care a invetat-o, Charles Ponzi.

La noi este cunoscută sub numele de schema Caritas, care promitea că în 45 de zile returnează 50% din suma investită sub formă de profit.

Cum funcționează ea? Ia bani de la cei care intră în sistem și se folosește în permanență de investitorii noi pentru a plăti la scadența celor 45 de zile banii celor vechi. Practic proprii bani intră în roata banilor pe care urmează să îi preiei și tu la scadență. Problema apare atunci când nu mai intră nimeni în acest “joc” și “clienții” noi rămân cu ochii în soare pentru că nu mai au de unde să își primească banii. Schemele astea există în continuare, sub diverse forme.

Am trecut deja de faza cu scrisoarea din Nigeria prin care sunteți anunțați că ați primit o moștenire din Nigeria. Fraudele s-au înmulțit și chiar există un avertisment al Autorității de Supraveghere Financiară cu privire la acest fenomen. Pe site-ul lor puteti să și verificați toate entitatile autorizate/acreditate, astfel încât să nu picați în plasă. Nu vă mai încredeți în mesaje de genul “În doar două ore pe zi poți câștiga 3.000 de euro.”. Verificați sursa!

2. Sistemul multilevel sau piramidal.

Aici se merge pe recrutare. Plătești o taxa de înscriere și apoi ți se promite că dacă aduci oameni noi în organizație primești 10% din taxa pe care o plătesc ei. Spre exemplu, dacă să spunem că taxa este de 100 de euro și aduci 10 oameni, atunci vei avea un câștig de 900 de euro. Schema aceasta se bazează însă doar pe banii celor care intră în “joc”, așa că totul se prăbușește când nu se mai alătură nimeni piramidei. La fel ca la schema Ponzi. Așa că cel mai bine este să vă feriți de cursurile sau companiile care vă promit că faceți bani doar recomandând pe cineva.

3. Schema BUMP and DUMP.

Ce presupune ea? Că cineva vă promite faptul că o acțiune, un business, un site vă ofera pe termen foarte scurt un randament foarte mare. Țineți minte că ceea ce pare prea frumos pentru a fi adevărat, cel mai probabnil nici nu este adevărat. Nimeni nu primește pe gratis nimic, așa că întreabă-te de ce ar fi cineva dispus să împărtășească cu tine un pont despre o “bombă” financiară care o să vă îmbogățească peste noapte.

4. Telefonul de la bancă.

Rețineți că niciodată banca nu vă va cere date confideniale prin telefon. Tipul acesta de excrocherie este din ce în ce mai des întâlnit, iar mesajele ar putea suna cam așa “Am văzut o activitate suspectă pe cont și vrem să facem o verificare. Confirmați vă rugăm CNP-ul și numele de fată la mamei (este vorba despre parola statică).”

Nu picați în această plasă. Închideți politicos și spuneți că veți merge personal la bancă să verificați.

5. Alții sună din străinătate și sunt foarte credibili.

Sunt bine documentați, au chiar și un site foarte profi pe care vă invită să îl accesați și vă solicită cardul doar pentru verificare și acordul să vă retragă doar un euro sub formă de rezervare. Și chiar va apărea în extrasul de cont acel euro. Însă după o săptămână, două, trei în care nu se va întâmpla nimic, vă veți trezi cu banii retrași din cont și firma respectivă evaporată.

Și mai țineți minte un lucru: Nimeni nu este prea deștept pentru a fi țepuit. Așa că fiți vigilenți și informați-vă din surse sigure!

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau