fbpx

Grupul de inițiativă în politici publice VERTIK pentru Viitor și Kidprenor, un program de educație antreprenorială și financiară pentru copiii din România, lansează proiectul „VERTIK Junior”, pentru a le oferi celor mici posibilitatea de a învăța, într-o manieră distractivă, adaptată vârstei, noțiuni financiare de bază, dar și ce presupune să pornești o afacere pe cont propriu.

Ca țară, suntem pe ultimul loc în Europa la înțelegerea noțiunilor financiare, iar lucrurile nu se vor îndrepta de la sine. Este responsabilitatea noastră să formăm o mentalitate de dezvoltare, să acționăm acolo unde societatea, dar și sistemul educațional au dat greș.

Principala sursă de educaţie financiară a tinerilor din România rămâne familia, într-o proporţie de 95%, în timp ce şcoala reprezintă doar 9%, conform unui studiu al unei bănci comerciale derulat în urmă cu câțiva ani. În plus, doar una din trei familii economisește pentru copiii lor, iar jumătate din cei chestionați intenționau să economisească. Sistemul educațional ar trebui să includă un plan eficient de îndrumare și învățare practică pentru copii.

10 copii, 10 burse, 10 afaceri

VERTIK Junior își dorește să găsească 10 copii cu inițiativă, care să ia parte, ca bursieri, la „primul curs de afaceri” din viața lor, în cadrul Academiei Kidprenor. Căutăm astfel, pentru prima grupă a programului, cinci fete și cinci băieți, cu vârste cuprinse între 9 și 11 ani, care își doresc să pășească pe tărâmul antreprenoriatului și fie au deja o idee de afacere, fie sunt pregătiți să afle cum anume fac „oamenii mari” bani din pasiunile lor. Cei 10 bursieri vor primi Cartea Kidprenor, Cartea digitală „Antreprenori mici cu idei mari”, în română și engleză și vor avea acces timp de trei luni la Academia Kidprenor, partenerul educațional al proiectului.

Cei mici vor învăța care sunt pașii pentru a trece de la idee la fapte, de ce abilități au nevoie, cum le pot cultiva pentru a deveni persoane de succes, atât în viață, cât și pentru prima afacere, ce presupune munca în echipă, ce înseamnă etica și cum poți investi în visul tău. Pe lângă competențele antreprenoriale, copiii își vor cultiva stima și încrederea în sine, vor înțelege că un eșec nu este un capăt de drum și că pentru orice dificultate există cel puțin o rezolvare. Micii antreprenori vor avea parte săptămânal de o întâlnire online, interactivă, cu unul dintre Kidmentorii proiectului, în cadrul căreia vor colabora la fiecare idee în parte.

Daniela Șerban, Inițiator și Președinte VERTIK pentru Viitor:

„Spiritul antreprenorial și educația antreprenorială nu sunt integrate de sistemul nostru educațional, fie sunt abordate într-o manieră stufoasă și teoretică, fără experiență practică. Este necesară o regândire a abordării și implicarea tuturor părților interesate. Cum putem face din nou țara asta suportabilă pentru generațiile viitoare? Trăim de pe o zi pe alta, de la o criză la alta. Fără o educație care să pună accentul pe învățarea practică, fără o societate bazată pe valori și principii solide, generațiile următoare nu vor face decât să asiste pasiv la degradarea socială. Prin acțiunile VERTIK ne propunem să prevenim acest lucru. Dorim să susținem inițiativa încă de la cele mai mici vârste, conștienți fiind de potențialul infinit pe care îl au copiii noștri.’’

Etapele proiectului „VERTIK Junior” se derulează astfel:

  • 2 martie – 15 martie – campanie națională de selecție prin intermediul vertik.ro/junior. Aplicațiile constau în încărcarea unui video de prezentare a copilului cu durata maximă de un minut și a unui text cu recomandarea părintelui;
  • 16 martie – 31 martie – evaluarea și selecția aplicațiilor de către un juriu format din Melisa Menagi, Manager de proiect VERTIK Junior, Econosofia, Matei Dumitrescu, Vicepreședinte TechAngels, Partener RocaX, Fondator Smart Impact Capital, Dana Lupșa, Președintă Asociația Happy Moms, Mihai Găinușă, jurnalist, Diana-Maria Georgescu, Președinta Asociația WomenEsteem International, Consultant pentru optimizarea afacerilor, Cotiso Bogdan Nistorică, Co-fondator Kidprenor, Magda Popescu, Jurnalist, redactor șef Revista Forbes kids, blogger la bebeH.ro, Daniel Boaje, Antreprenor, Irina Olteanu, Redactor Qbebe, Sofia Frunză, Antreprenor, Managing Partener Creative Energy Corner, Dorin Boerescu, CEO 2Performant, Tina Solonaru, Redactor Forbes Kids, blogger la www.solonaria.ro, Daniela Șerban, Președinte VERTIK pentru Viitor;
  • 1 aprilie – 27 iunie – Derularea activităților Kidprenor: ora Kidprenor, 60 minute săptămânal.

La final, VERTIK va organiza o dezbatere publică pentru a discuta soluții de acces la educație financiară și antreprenorială din copilărie. Partener educațional: Kidprenor, Parteneri instituționali: Autoritatea de Supraveghere Financiară, Asociația Administratorilor de Fonduri, Avantaj Delivery, Econosofia, Happy Moms, Positive Mother by Mariana Stan, Smart Impact Capital, Women Esteem International. Parteneri media: Mondo TV, Itsy Bitsy, Mondo FM, Money.ro.

Despre VERTIK

VERTIK pentru Viitor este un grup de inițiativă în politici publice, fondat de Daniela Șerban, care își propune să contureze o viziune pe termen lung pentru România, pornind de la avantajele competitive, potențialul de valoare adaugată mare ale acesteia și integrarea lor în oportunitățile internaționale. Un incubator de idei pentru creștere economică bazat pe valori, VERTIK are o viziune care integrează politici de dezvoltare a capabilităților noastre, construcții orizontale, transversale și sectoriale pentru o Românie prosperă, pregătită pentru viitor. Grupul include echipe de cercetare și analiză independentă, formate din reprezentanți ai societății civile și ai mediului antreprenorial.

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau